Nyitókép: PKÜ

 

A Petőfi Kulturális Ügynökség, május 13. és 15. között, Pozsonyban a BRaK könyvfesztiválon képviselte Magyarországot és a magyar irodalmat. Ezzel elindult a V4-es könyvvásárok sorozata, ami május 23-án Varsóban, júniusban pedig Prágában folytatódik majd. Emellett Sepsiszentgyörgyön, az elsőként szervezett Sepsibookon, majd a Budapesti Ünnepi Könyvhéten több programmal is megjelenik a PKÜ. 

 

A május 13-án kezdődő pozsonyi BRaK Book Festival nem egy hagyományos értelemben vett könyvvásár, hiszen annak ellenére, hogy zömmel könyvkiadók vettek rajta részt, leginkább mégis az Ünnepi Könyvhéthez hasonlítható. A részben szabadtéri rendezvényen, a könyves standok mellett színpadi és előadótermi programokon mutatkozhattak be szerzők, kiadók, vagy éppen olyan szervezetek, mint a Petőfi Kulturális Ügynökség. 

 

A PKÜ a negyedévente jelentkező angol nyelvű irodalmi magazin bemutatójával készült a fesztiválra. A The Continental Literary Magazine kerekasztal-beszélgetést nagy érdeklődés övezte, a közönség soraiban újságírók, szerzők és kiadók mellett a vásár főszervezője, František Malík is helyet foglalt. František Malík a londoni könyvvásár kísérőrendezvényén ismerkedett meg a magazinnal, ezért szívesen fogadta a PKÜ jelentkezését a pozsonyi fesztiválra.

 

A The Continental Literary Magazine küldetése, hogy bemutassa a közép-európai országok irodalmát az amerikai olvasóközönségnek. Az eddig megjelent két lapszámban négy szlovák szerző is publikált, ennélfogva a pozsonyi bemutató különös jelentőséggel bírt nemcsak az olvasók, de az alkotók körében is.

 hirdetes_810x300  

 

forrás: PKÜ

 

A lapbemutatón az ügynökség egyik munkatársa, Garajszki Margit beszélgetett a lap két szerzőjével a szlovák Silvester Lavríkkal, és a lengyel, ám Pozsonyban élő Weronika Gogolával. Az eseményt Pál Dániel Levente, a PKÜ irodalmi szakmai igazgatója vezette fel angolul, majd szlovák nyelven folytatták tovább az Amerikai Egyesült Államokban megjelenő lap bemutatását. 

 

Május 15-én, vasárnap ért véget a pozsonyi BRaK Fesztivál. A rendezvény sikeresen nyitotta meg az idei V4-es országok könyvvásárainak sorát, ami május 23-án Varsóban, júniusban pedig Prágában, folytatódik. A nyár folyamán Sepsiszentgyörgyön a debütáló Sepsibookon, Budapesten pedig az Ünnepi Könyvhéten több programmal is jelen lesz Petőfi Kulturális Ügynökség. 

 

Körkép.sk/PKÜ-közlemény

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.