Nyitókép: honvedelem.hu

 

Petőfi Sándor nevét hallva a legtöbbeknek a költészet, a forradalom és a szenvedélyes érzelmek juthat eszébe. A reformkor lángelméjű költőjének életében azonban nemcsak az irodalom, de a játék és a sport is jelentős szerepet játszott – hangzott el a Család-barát tematikus, reformkori adásában.

 

A reformkor nagyjait ünnepli március 13-tól 19-ig a Duna. Napi magazinműsoraiban, a délelőtti Család-barát és a délutáni Almárium adásaiban több alkalommal a korszak meghatározó alakjai és történései elevenednek meg. A forradalom vezéregyénisége, Petőfi Sándor sokoldalúsága is a témák között szerepelt a Család-barát március 13-i adásában, amelyben Duró Zsuzsa tehetségfejlesztési szakértő a költő eddig ismeretlen odaláról mesélt.

Petőfi Sándor életét tanulmányozva fény derül arra is, hogy kiváló sportember volt, remekül evezett. Egy alkalommal úszótehetségét is bizonyította, kimentette egy ismerősét a Dunából, aki csónakjával szerencsétlenül belefordult”

 

– kezdte a Család-barát vendégeként a szakértő, hozzátéve, hogy Petőfi nemcsak a fizikai, de a szellemi sportban is jeleskedett.

„Fondorlatos módon tanult meg sakkozni. Egy hosszú betegsége alatt az őt ápoló házvezetőnő tanította meg a kor népszerű táblajátékára. Ez a szellemi sport az értelmiségi embereket vonzotta, akik élvezték, ha taktikai, stratégiai módon gondolkodhattak. Ezt a tudást művészetében, a politikai vízióiban és később a harcmezőn is kamatoztatta” 

 

– emelte ki Duró Zsuzsa, aki szerint a tehetséges emberekre jellemző, hogy a szabadidejüket is aktívan és eredményesen töltik.

A közmédia csatornái egész héten reformkori tematikus adásokkal idézik fel az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeit. A Duna filmes kínálatában a legnépszerűbb filmek kapnak helyet, a többi között A HídemberA kőszívű ember fiai, az Egy magyar nábob és a Kártpáthy Zoltán című alkotásokat is műsorra tűzi. A csatorna március 15-én, 23:30-tól zenés műsorral adózik Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója előtt: megismétli a március 4-i Petőfi 200 szuperkoncertet, amelyben Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, valamint a Modern Art Orchestra adott elő Petőfi-verseket a hazai zenei élet kiváló szólistáival.

Filmek a forradalom és szabadságharc leghíresebb magyar költőjének kortársairól egy héten át – március 13. és 19. között a Dunán!

 

Petőfi 200 – A reformkor nagyjai a Dunán!

 

Duna Médiaszolgáltató, sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!