Nyitókép: Facebook/Petőfi Kulturális Ügynökség

 

Magyarország Babérkoszorúja Díjat és a József Attila-díjat egyaránt a kiemelkedő irodalmi tevékenység elismerésére adományozzák, a díjat minden év március 15-én adják át a díjazott költőknek, íróknak.

 

A Kossuth-díjat követő legjelentősebb irodalmi elismerésnek számító Magyarország Babérkoszorúja Díjat 2023-ban a Petőfi Kulturális Ügynökség KMI12 programjának két szerzője is kiérdemelte.

 

Fekete Vince a program második, 2022-es évadának alkotója. A József Attila-díjas költő 1965-ben született Kézdivásárhelyen, 2004 óta a Székelyföld folyóirat főszerkesztő-helyettese, a Magyar Írószövetség választmányának tagja, valamint a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Jelenleg felváltva él Budapesten és Kézdiszentkereszten. Lövétei Lázár László József Attila-díjas költő, műfordító 1972-ben született Lövétén, a KMI 12 induló, 2020–21-es évadának szerzője. 2010–2019 között a Székelyföld folyóirat főszerkesztője, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja, Csíkszentdomonkoson él.

 

A József Attila-díjban részesült alkotók között a KMI12 program három szerzője is szerepel.

 

Az 1973-ban született szegedi prózaíró, Bene Zoltán a KMI 12 első évadának alkotója, a Magyar Írószövetség elnökségi tagja, a Szeged című kulturális folyóirat főszerkesztője, valamint az Irodalmi Jelen és a Pannon Tükör folyóiratok prózarovatát vezeti.

 

A KMI 12 tavalyi évadának szerzője az 1971-es születésű, Kolozsvárról származó, ma már Budapesten élő Király Farkas költő, prózaíró, a Magyar Írószövetség választmányi tagja, az Országút folyóirat főszerkesztő-helyettese és a tegnap.ma portál társalapító főszerkesztője.

 

Ugyancsak 2022. évi KMI 12-es alkotó az 1982-ben, Beregszászban született, de a Nógrád vármegyei Szandán letelepedett Lőrincz P. Gabriella költő, író, a Magyar Írószövetség elnökségi tagja, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia oktatója.

 

A Petőfi Kulturális Ügynökség KMI12 programjának célja, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsen évente tizenkét kortárs költő és író műveit, valamint növelje a szerzők ismertségét. A KMI12 tagjai között szakmailag elismert szerzőket és már bizonyított pályakezdőket egyaránt találunk.

 

Gratulálunk szerzőinknek, örülünk az évek óta tartó együttműködésnek a PKÜ kiemelt fontosságú programjában.

 

Petőfi Kulturális Ügynökség/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!