Nyitókép: Körkép.sk

 

A komáromi Limes Galériában „Kezeket fel!” címmel újszerű, egyedi kiállítást láthatunk az izsai friss diplomás Szabó Márta alkotásaiból. A festőművészt a galéria háziasszonya, Farkas Veronika művészettörténész mutatta be.

 

Szabó Márta az előző évben fejezte be tanulmányait a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán osztatlan festőművész szakon, ám alkotásaival már a korábbi években is találkozhatott a nagyközönség. 2016 óta több csoportos kiállításon mutatta be képeit, főként magyarországi, elsősorban pécsi galériákban.

 

 hirdetes_810x300  

2022-ben volt a diploma kiállítása, majd pedig sor került első egyéni kiállítására Álom és rögök címen az izsai Faluház Galériában.

 

A komáromi Limes Galériában bemutatott alkotásait Várkonyi György grafikusművész méltatta, aki az ifjú tehetség érettségét, alkotói szabadságát emelte ki:

 

Szabó Márta nagyon fiatal … de mégis egy belső érettség, egy sokat látott ember belső érettsége érződik munkáin … Szeret kiragadni részletet az életből és egy teljesen indokolatlan helyzetbe, vagy helyszínbe belehelyezni. Csendesen megfigyel, szétszed, analizál és osztályoz. Használja a felületek forma- és képépítő erejét, és használja a klasszikus értelembe vett rajz varázsát is, hogy elérje a néző meghökkenését…

 

 

A fiatal művész képei figyelemfelkeltőek, odavonzzák és odakötik a szemlélő tekintetét, és elgondoltatnak. Várkonyi ezt a művész fantáziájával és bátor önanalízisével magyarázza.

 

A furcsa nézőpontok… a nyomtatott grafika és a festészet ütköztetése mind-mind az alkotó gazdag fantáziájának világát mutatja meg… Nem riad vissza az önanalízistől sem. Érzelmeit, szorongásait, vágyait naplószerűen tárja elénk.

 

Szabó Márta a „Kezeket fel!”  című kiállításon bemutatott alkotásait saját maga így jellemzi:

 

A kint látható festményeknek a kéz és a szem a fő motívuma. Mindkettő olyan forma, mely alkalmas arra, hogy szavak nélkül is érzelmeket közvetítsenek. Könnyen elérhető, (a kéz) egy-kettő előrántható a legmélyebb zsebből, vagy (a szem) visszakacsint a legközelebbi, kicsit is visszatükröződő felületről.

 


Olyan dolgok, amelyet egy festő szakos ezerszer meg ezerszer megrajzolt alakrajzon, hogy aztán anatómián még behatóbban vizsgálhasson tovább.

 

Szabó Márta hangulatos kiállításán a képek mellett megtekinthetjük kerámia alkotásait is, amelyek szintén nagyszerűek. Mindezek bizonyítják, hogy az ifjú hölgy valóban érett művésznek számít.

 

A komáromi Limes Galériában bemutatott tárlatot 2023. április 10-ig tekintheti meg a közönség, hétköznapokon délután 14.00–16.00 között.

 

 

Buday Mária

A fotók a szerző felvételei.

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!