Nyitókép: Getty Images

 

A dél-csehországi Milevsko település kolostorának falában egy hat centiméteres, arany kereszttel díszített vasszögdarabot találtak a régészek. Ez egy része lehet annak a szögnek, amellyel Jézus Krisztust a keresztre szegezték – tájékoztatott az iDNES.cz hírportál.

 

A szögdarabot egy trezorhelyiségben találtak, amelyet régészeti kutatások során fedeztek fel a román stílusú Szent Egyed-templomban. A szögdarabot arany és ezüst díszekkel díszített fadoboz maradványai fedték.

 

A doboz fedelét eredetileg díszítő aranylemezen például egy kalapált kereszt és az IR betűk láthatók, ami Jézus latin rövidítéseként is értelmezhető. Úgy tartják, hogy a szöget elrejtő személyek meg voltak győződve arról, hogy a Passió-ereklyék egy darabjának részét őrzik.

 hirdetes_810x300  

 

A szakértők szerint ezt bizonyítja az is, hogy a középkorban az arany felhasználása ritkasága miatt kivételes volt, ezért az aranytárgyak valami nagyon ritka és fontos dolgot vettek körül. Az elemzés szerint a szögdarabon található keresztjel 21 karátos aranyból készült.

 

A fa kora is fontos. A dendrológiai értékelés két fafajtára – tölgyre és vörösfenyőre – mutatott rá. Az első i.sz. 260–416-ra, a második pedig 1290–1394-ra datálható.

 

Történelmi dokumentumok szerint Szent Ilona a negyedik században keresztek és egyéb emlékek maradványait találta a Golgotán, fia, Konstantin császár ezután ezeknek az ereklyéknek egy részét a legelőkelőbb látogatóknak adta ajándékba.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!