Nyitókép: A zongorista, MTVA/fotókredit: SA STUDIOCANAL

 

Sztankay mozija című filmes háttérműsor részeként tűzi műsorára az M5 kulturális csatorna Roman Polanski több rangos díjat elnyert háborús filmdrámáját. A zsidó származású Władysław Szpilman zongoraművész önéletrajzi könyvéből forgatott nagyszabású A zongorista című filmet április 25-én este láthatják.

 

Világszerte nagy sikerrel vetítették a túlélésről és az elképzelhetetlen nehézségekkel szembeni ellenálló képességről szóló A zongorista című filmet. A címszerepet a filmtörténet egyik legfiatalabb Oscar-díjas főszereplője, az anyai ágon magyar származású Adrien Brody alakítja.

 

Az alkotást április 25-én 21 órától tűz műsorára az M5 kulturális csatorna, a vetítés kapcsán további érdekességeket tudhatnak meg az egyik legmegrendítőbb és legmegindítóbb holokausztról szóló filmnek tartott alkotásról:

 hirdetes_810x300  

 

  1. A 2002-ben bemutatott film szorosan követi Szpilman valódi háborús élményeit. Az alkotás A város halála című önéletrajzi regényén alapul. A könyvet cenzúrázta a kommunista hatalom, és csak kis példányszámban adták ki. Csak 50 évvel később, 1998-ban jelent meg újra angolul, majd még 38 nyelven A zongorista címmel. Szpilman maga már nem láthatta a filmet, két évvel korábban hunyt el.

 

  1. Roman Polanski rendező maga is holokauszt-túlélő. Saját tapasztalatai is meghatározták a film hangnemét és hitelességét. Az 1939-ben Krakkóban élő, csupán 6 éves Polanski és családja zsidó származásuk okán hasonló sorsra jutottak, mint a Szpilman család. A második világháború idején deportálták őket, és bár a kisfiút sikerült megszöktetni, anyját elvesztette, apjával pedig csak a háború után találkozott újra.

 

  1. A Władysław Szpilmant alakító nemrégiben 51. születésnapját ünneplő Adrien Brody mindent megtett, hogy felkészüljön szerepére. Megtanult Chopin-darabokat játszani zongorán, és jelentősen lefogyott, hogy megörökítse Szpilman háború alatti fizikai leépülését. 29 éves korában kapta meg az Oscar-díjat, amellyel máig a legfiatalabb színész ebben a kategóriában. Brody két további  különleges rekordot is tart A zongorista kapcsán: ő az egyetlen színész, aki ugyanazért a szerepért Oscar- és Cesar-díjat – az Oscar francia megfelelője –is kapott, illetve ő az egyetlen amerikai színész, aki a francia díjat megkapta.

 

  1. A filmet több eredeti helyszínen, köztük a varsói gettó romjait között is forgatták. Figyelemre méltó, mennyire figyeltek az alkotók a történelmi részletekre: a díszlet és a jelmezek pontosan ábrázolják a háborús varsói viszonyokat, valósághűen mutatva be a náci megszállás alatti életet.

 

  1. A zongorista számos díjat nyert, köztük három Oscar-díjat: a legjobb rendező (Roman Polanski), a legjobb színész (Adrien Brody) és a legjobb adaptált forgatókönyv (Ronald Harwood) díjat.
    Az alkotás erősen támaszkodik a vizuális történetmesélésre, minimális párbeszéddel. Ez a megközelítés fokozza a film érzelmi hatását, és elmeríti a nézőket Szpilman magányos túlélési küzdelmében.

 

A Sztankay mozija hétről hétre a filmművészet világába kalauzolja el az M5 nézőit. A műsor házigazdája Sztankay Ádám, aki Deák-Sárosi László filmesztéta segítségével a nagy sikerű hazai és nemzetközi filmeket elemzi. Az április 25-i epizódban az egyik legtöbb értékelést kapott A zongorista című filmmel foglalkoznak.

 

Április 25-én 21:10-től A zongorista a Sztankay mozijában az M5 kulturális csatornán.

 

MTVA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!