Nyitókép: dezeen.com

 

A gízai egyiptomi piramisok a világ egyik leglátogatottabb turisztikai helyszínei. Közelükben hamarosan megnyílik a több mint 100 000 fáraói leletet tartalmazó múzeum. Amint elkészül a múzeum, átveszi a világ legnagyobb múzeuma címet, amelyet jelenleg a párizsi Louvre birtokol 73 000 négyzetméteres területtel.

 

A kolosszális épület, amelyet tavasz végén terveznek megnyitni, egy 50 hektáros telken 90 ezer négyzetmétert foglal el. Az egyiptomi kulturális minisztérium felkérésére épül, és a több ezer fáraói műtárgy mellett gyermekmúzeumot, konferenciaközpontot, emléktereket és kerteket is tartalmaz majd.

 

A Nagy Egyiptomi Múzeum a dublini Heneghan Peng Architects stúdió munkája, és fotóit a Nemzetközi Pénzügyi Társaság (IFC) osztotta meg röviddel a megnyitása előtt.

 hirdetes_810x300  

 

 

Az első tervek 1992-ből származnak

 

A Nagy Egyiptomi Múzeum terveit először 1992-ben leplezték le, amikor Hoszni Mubárak volt elnök a három gízai piramistól körülbelül két kilométeres területet jelölt ki a projekt számára. Az építkezést csak 2012-ben kezdték el, kilenc évvel azután, hogy a dublini stúdió megnyert a nemzetközi pályázatot az épület tervezésére.

 

A múzeum betonszerkezete 2015-ben készült el, és akkoriban 2018-ra tervezték a megnyitását. A különböző politikai és gazdasági zavarok miatt azonban a múzeumot a mai napig nem nyitották meg.

 

Díj az erőforrások hatékony felhasználásáért

 

A Nagy Egyiptomi Múzeum fotóit az IFC tette közzé, miután az épület megkapta az IFC EDGE Advanced Green Building tanúsítványt. Ez az első múzeum Afrikában, amely díjat kapott az erőforrások hatékony felhasználásáért.

 

„A projektet úgy tervezték meg, hogy megfeleljen az ökológiai épületek specifikációinak, ami több mint 60 százalékos energiaköltség-megtakarítást és 34 százalékos vízfogyasztás-csökkenést eredményezett egy azonos méretű és típusú hagyományos épülethez képest“

 

– állítja az IFC.

 

 

A múzeumban megnyitása után az ókori Egyiptomból származó fáraói műtárgyak kiterjedt gyűjteménye kerül kiállításra. Tartalmaz majd például Tutanhamon király sírjából származó régiségeket, amelyeket 1922-es felfedezése óta most először fognak teljes egészében feltárni.

 

A kiállított tárgyak között lesz egy rituális napelemes hajó is, Khufu hajója, amelyet Kr.e. 2500-ban a gízai nagy piramis mellett temettek el.

 

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!