Egy fordulót élt a remény, majd jött valóság. Miloš Zeman legyőzte Karel Schwarzenberget, a csehek pedig bizonyították: a disznótoros házipálinkával jobban ízlik, mint egy vacsora Michelin csillagos étteremben.  A cseh elnökválasztás tanulsága Szlovákia számára, hogy a csehek sem jobbak a szlovákoknál.

Bár Csehszlovákia 20 éve már csak a történelemkönyvekben létezik, a cseh államfőválasztás továbbra is nagyon fontos Szlovákia számára. A cseh testvérek most először választhattak közvetlenül államfőt, a Tátra alatt pedig kíváncsian figyeltük, hol tart ma a cseh társadalom.

Kövesd a Körképet a Facebookon!

Az előzetes várakozások sokkal inkább egy Fisher – Zeman párharcot sejtettek, Karel Schwarzenberg így sokakat meglepett, amikor a média és a prágai szalonok elitjeinek hathatós támogatásával, a „webkettes” nemzedék hátszelével egyszer csak a második közben találta magát.

Ott pedig már jött az úthenger. A szociáldemokrata Miloš Zeman volt házelnök és kormányfő öntelt, kioktató, tahó stílusával ügyesen használta ki arisztokrata ellenfele hibáit. Ráérezve a csehekben lappangó nacionalizmusra és reformellenességre az államfőválasztás második köre lényegében a Beneš-dekrétumok megváltoztathatlanságáról és a korrupciótól hangos, népszerűtlen jobboldali kormány ellenes népszavazásról szólt.

Miloš Zeman és Karel Schwarzenberg Kép: lidovky.cz

Az eredmény 54,8 % – 45,19 % Zeman javára, a herceg mintegy félmillió szavazattal alulmaradt. Szlovákia hátradőlhet, a cseheknek Zemannal nem lesz mire büszkének lenniük sem otthon, sem a világban.

A kérdés csak az, vajon Szlovákiában egy hasonlóan felvilágosult, polgári kampánnyal vajon milyen eredményre lett volna képes egy arisztokrata jelölt.

 hirdetes_810x300  

Király Zsolt

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!