Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagországai vezetőinek pozsonyi, nem hivatalos csúcstalálkozója után sajtótájékoztatót tartott, amelyen kiemelte: a tanácskozáson a magyar szempontból legfontosabb kérdésre pozitív válasz érkezett. 

 

Senki sem lép ki az EU-ból

 

„A magyar szempontból legfontosabb kérdésre pozitív választ kaptunk”

 

szögezte le a magyar miniszterelnök, hozzátéve: a kérdés az volt, hogy a Brexit után vajon lesznek-e, akik követik a briteket, folytatódik-e az EU-bomlása, forgácsolódása.

 

 hirdetes_810x300  

„Megtudtuk – hiszen mindenki nyilatkozott –, hogy senki nem lép ki az Európai Unióból. Együtt folytatjuk, együtt próbáljuk megjavítani az EU intézményi rendszerének működését”

 

közölte Orbán Viktor.

 

bratislava-655448
Fotó: express.co.uk

 

A bevándorláspolitikán nem változtatott az uniós csúcs

 

Brüsszel bevándorláspolitikáján ugyanakkor nem változtatott az uniós csúcs – tette hozzá a miniszterelnök. Sőt, továbbra is a korábbi, „önsorsrontó és naiv” bevándorláspolitika uralkodik az EU-ban, a szétosztás gyorsításáról ugyanis többen beszéltek, mint a migránsok schengeni határokon történő megállításáról – mondta.

 

Orbán Viktor leszögezte azt is, hogy a V4-ek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) bizonyultak az egyetlen olyan csoportosulásnak a tanácskozáson, amelynek tagjai nem csak hogy kilépni nem akarnak az unióból, de konkrét javaslatokat is megfogalmaztak egy sikeresebb, jobb EU-ra.

 

A miniszterelnök a pozsonyi informális EU-csúcs után tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: amíg Németországban nincs határozott felső korlátja a beengedett migránsoknak, folyamatos lesz a szívóhatás. Görögországnak pedig a schengeni megállapodás miatt meg kellene állítania az Európába igyekvőket, de ezt nem teszi meg – magyarázta. Hozzátette: amíg ez a két ország nem változat a politikáján, mi egy dolgot tehetünk, betartjuk a schengeni előírásokat.

 

3-53267d5d4929f35c0e68709c1ef90f70e591378a
Fotó: teraz.sk

 

Az a fontos, hogy ki mit áldoz Európáért

 

A kormányfő közölte: szolidárisak ma többféle módon lehetünk Európában, és leegyszerűsített megközelítésre vall azt mondani, hogy aki befogad migránst, az szolidáris, aki pedig nem, az nem az. Azt kell nézni, hogy ki mit áldoz ma Európában azért, hogy Európa biztonságos legyen, ki mennyit költ, milyen erőfeszítéseket tesz azért, hogy Európában az emberek nagyobb biztonságban éljenek – magyarázta.

 

Úgy vélte, Magyarország a legszolidárisabb országok közé tartozik, és ha mi nem védenénk meg az EU külső határait, nagy baj lenne más országokban. Magyarország az összes többletköltséget egyedül vállalja, amikor nemcsak saját magát védi, hanem Európa többi népével is szolidáris – fogalmazott.

 

A miniszterelnök kiemelte: Brüsszelben sokaknak nem világos, hogy a migránskérdés nemcsak humanitárius kérdés, hanem következménye van az identitására azoknak az országoknak, ahova mennek és amelyen átmennek. Magyarország identitását meg akarjuk őrizni – tette hozzá.

 

Forrás: MTI/hirado.hu

 

Nyitókép: telegraph.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!