Az Európai Unió tehetetlen és képtelen fellépni az autoriter rendszerek ellen, mint amilyen Magyarországon és Lengyelországban látható. Ezt az Európai Bizottság elnöke, Jan-Claude Juncker nyilatkozta tegnap a Le Soir belga napilapnak.

 

Juncker szerint a jobboldali magyar és lengyel kormány megszilárdítja hatalmát a sajtó és a bíróságok felett.

 

Az EU Varsó ellen eddig példanélküli eljárás keretében a lengyel jogállamiságot vizsgálja. A Bizottság elnöke szerint ez akár szankciókhoz is vezethet, de a szavazati jog felfüggesztése nem jöhet szóba, mert több tagállam jelezte, hogy ezt a lépést nem támogatja.

 

 hirdetes_810x300  

„Szomorúan és csalódottan mondom ezt, de remélem, hogy az emberek  nem adnak szabad kezet azoknak, akik majd érdekeikkel szemben cselekszenek”

 

Az Unió nem léphet

 

Arra az újságírói kérdésre, hogy az EU megállíthatja-e a brüsszeli Bizottság által nyugtalanítónak nevezett magyarországi és lengyelországi állapotokat, a tisztviselő így válaszolt:

 

„Félek tehetetlen. Néhány ország estében nincs egyetértés az EU demokratikus alapelveit illetően.”

 

Az interjú során Juncker azt is elmondta, hogy a törökországi politikai tisztogatások ellenére Ankara segítsége a migránsáradat kezeléshez nélkülözhetetlen, még ha épp a napokban zártak több ellenzéki politikust is börtönbe.

 

„Tudom. De mégis milyen más lehetőségünk van?”

– tette fel a kérdést Juncker.

 

HNonline.sk

Nyitókép: thelegraph.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!