Az Iszlám Állam egyik fő fegyvere a Moszulnál előrenyomuló iraki hadsereg ellen az öngyilkos merénylők. Az önkéntes halált leggyakrabban a fiatal férfiak választják, akik elég tapasztalatlanok, naivak és befolyásolhatók ahhoz, hogy a terrorszervezet propagandistáinak essenek áldozatul.

 

A Reuters hírügynökség iraki hadsereget kísérő riporterei az IÁ elhagyott állásainál több búcsúlevelet is találtak, melyeket öngyilkos merényletet végrehajtó fiatal férfiak írtak abban a reményben, hogy „feletteseik” majd eljuttatják azokat családjuknak. Az IÁ dzsihadistái azonban sietve távoztak, és az egykor védőállásként álló épületekben rengeteg kézbesítetlen üzenet maradt hátra.

 

„Kedves családom, kérlek, bocsássatok meg.(…) Szerettétek volna, ha megnősülök. Az Úr segedelmével 72 szüzet veszek feleségül”

 

Olvasható az egyik hátrahagyott búcsúüzenetben (a „mártírhalált” haló férfiak jutalma a túlvilágon 72 szűz az iszlám hit szerint).

 hirdetes_810x300  

 

Ez az üzenet többszáz másik levéllel együtt kézbesítetlen maradt.

 

Levelek, amelyek sosem értek el rendeltetési helyükre. Forrás: HNonline.sk

 

Kiképzőtáborok és agymosás

 

A leveleket olyan fiatal férfiak írták, akik a civilektől elkobzott villákban kaptak harci kiképzést. A legtöbb fiatal férfi iraki volt, de voltak köztük olyanok is, akik az USA-ból, Iránból, Marokkóból és Indiából érkeztek.

 

A dzsihadisták által hátrahagyott dokumentumok tanúsága szerint a fenti szöveget író Ala Abd al-Akedi 2014 decemberében fogadott hűséget az IÁ-nak, ekkor még csak 15 – 16 éves volt, néhány hónappal azután, hogy Moszult elfoglalta a terrorszervezet. Családja a város nyugati felében élt. Apja megpróbálta kihozni a kiképzőtáborból, de ez nem sikerült, mert a fiú tartott az iszlamisták bosszújától.

 

A kiképzés megkezdése után csak egyetlen egyszer láthatta családját, és apjának elmondta, hogy öngyilkos merényletre szemelték ki, amit Bajdzsi városában kell majd elkövetnie, ahol egy nagy olajfinomító működik. Néhány hónappal később az iszlamisták értesítették a szülőket, hogy fiuk sikerrel járt.

 

Átmosott aggyal a fronton harcolnak, és ha kell, saját magukat felrobbantva lassítják le az ellenséget, hogy azok, akik őket beszervezték még idejében elmenekülhessenek. Forrás: CBSnews.com

 

Kihasználják a sebezhetőséget

 

Egy másik iszlamista agymosáson átesett fiatalembert édesapja úgy akarta kihozni a kiképzőtáborból, hogy maga is megpróbált beállni az iszlamisták közé, ám azok elutasították ajánlatát, és börtönbe vetették. A fia Bashiqa város ostrománál esett el.

 

„Képtelen vagyok felfogni, hogyan tudták őt meggyőzni. Csak azért lehetek hálás, hogy legalább el tudtuk temetni”

 

mondta később az apa.

 

Egy harmadik fiatal öngyilkos merénylő, Omar felrobbantotta magát. Rokonai a Reuters riportereinek az IÁ módszereiről bszéltek:

 

„Törékeny volt a lelke, és azok kihasználták. Szüzeket ígértek neki, arról meséltek neki, hogyan lehet jó muszlim. Ha valaki helyette drogot, vagy alkoholt kínált volna neki, akkor valószínűleg azok mellett döntött volna”

 

Az Iszlám Állam jóval több öngyilkos merénylőt vet be Szíriában és Irakban, mint a nyugati országokban. Irakban rengeteg merénylet történik, az előrenyomuló hadsereget pedig szintén öngyilkos robbantókkal próbálják lelassítani. A legutóbbi merényletnél, február 24-én al-Bab városa mellett 60 ember halt meg és legalább százan megsérültek. Jelenleg Moszul nyugati feléért folyik a harc.

 

A moszuli ostrom harcvonala. A város Nyugati fele (sötéttel) az iszlamisták kezén van. A keleti városrészeket már az iraki hadserg ellenőrzi. Forrás: atlantic.com

 

Körkép.sk, HNonline.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!