Törökország megint keménykedik, de ezúttal jóval messzebbre merészkedett, mint korábban. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kilátásba helyezte a migránsok feltartóztatásáról szóló 2013-as és a migránscsere-programról szóló 2016-os EU-török egyezmény felbontását. Hamarosan felértékelődhet a nyugat-balkáni útvonalra épített műszaki akadály.

 

A török diplomata kijelentette, hogy nem hajlandó újabb migránsokat át-, vagy inkább visszavenni Görögországtól.

 

„Mostantól kijelenthetjük, hogy [az egyezményt] nem tartjuk be, és már nem érvényes”

 

mondta Cavusoglu a 24 TV török televízióban adott interjúban. A megállapodás szerint  Törökország nem engedi tovább a területére lépő migránsokat az Európai Unió felé, illetve Görögországból visszafogadja a migránsokat, de csak annyit, amennyi szír menekültet az Unió befogad Törökországból. A nyugat-európai országok abban reménykedtek, hogy megválogathatják majd, kiket fogadnak be, ám a Törökország által küldött első menekültek között betegek és rokkantak voltak –  akik aligha járulnak majd hozzá az európai munkaerőpiachoz. Azóta a migráns csere-program csupán alapjáraton működik.

 hirdetes_810x300  

 

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter Rotterdamban (Hollandia) akart kampányolni Erdogan népszavazása mellett, ám annak politikai jellege miatt a holland hatóságok nem engedték leszállni gépét. A diplomáciai kapcsolatokat azóta felfüggesztették. Fotó: Politico.eu

 

Másfél millió török szavazata a tét

 

A keménykedés azért sem lenne indokolt Ankara részéről, mert a holland incidens és az azt követő „nácizás” ellenére Németország jelezte, amennyiben Erdogan török államfő előre jelzi, hogy kormánya tagjai hol, melyik városban kívánnak kampányolni, nem gördít akadályt a török politikusok szereplése elé. Sőt, a kapcsolatok normalizálásáért cserébe hajlandó lehetővé tenni, hogy a területén élő törökök is szavazhassanak az Erdogan által tervezett népszavazáson. (Németországban 1,5 millió török állampolgár él.)

 

Recep Tayyip Erdogan saját elnöki jogkörének nagymértékű kiszélesítése miatt akar referendumot tartani, és nem bízná a véletlenre annak kimenetelét: szeretné megszólítani az Unióban élő népes török diaszpórát is.

 

A NATO is kap pár pofont

 

Törökország nem csak az Unióval kekeckedik, már a NATO-t kóstolgatja. Ankara több, a partneri, de nem NATO-taggal folytatott közös hadgyakorlatot is lemondott, és befagyasztotta a NATO tagállamaival folytatott együttműködési programjait.

 

A NATO-val kapcsolatos török lépések egyébként nem Hollandia, hanem Ausztria ellen irányulnak. Az osztrák kormány tavaly a török csatlakozási tárgyalások megszüntetésére szólította fel Brüsszelt. Ausztria nem NATO-tag, csak partnerország, így Ankara a fenti intézkedéseket egyértelműen Bécsnek címezte.

 

A NATO számára újabb pofon, hogy az orosz TASS hírügynökség szerint Törökország S-400-as légvédelmi rakétarendszert vásárol Oroszországtól.

 

A S-400 légvédelmi rendszer. Fotó: TASS.com

 

Körkép.sk, TheGuardian.com

Nyitókép: middleeasteye.net

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!