A baloldalról érkezett centrista jelölt, Emmanuelle Macron és a szélsőjobbos Nemzeti Front jelöltje, Marine Le Pen jutott tovább az újkori francia történelem legkiszámíthatatlanabb elnökválasztásának második fordulójába. Bár a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint Macron fölényesen győzne Le Pennel szemben a második fordulóban, a meccs még koránt sincs lejátszva. Le Pen szerint „most kezdődik a harc Franciaország lelkéért” – ezzel valószínűleg ellenfele is egyetért.

 

A francia elnökválasztás második fordulójának kimenetele rendkívüli fontosságú lesz, leginkább azért, mert két olyan jelölt áll egymással szemben, akik merőben eltérő véleményen vannak a francia nemzeti, az európai és a globális kihívásokat illetően. Ezen kívül Európa, sőt a nyugati világrend sorsa is eldőlhet: a Brexit és Trump győzelme után Le Pen (aki kivezetné Franciaországot az eurozónából és a schengeni övezetből) már egyértelműen a gyökeres változások elkerülhetetlenségét jelentheti.

 

Franciaország helyzete kiemelt fontosságú. Az Európai Unió a francia-német megbékélésen alapszik, és ezt a második világháború után kialakított kényes egyensúlyt a rendszerváltás utáni német újraegyesítés, majd pedig a Brexit is komoly kihívás elé állította. Franciaország tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának (Nagy-Britannia, USA, Kína és Oroszország mellett), atomhatalom, és Európa második legjelentősebb gazdasága.

 

 hirdetes_810x300  
A ma reggeli francia lapok címoldalai, a teljességi igénye nélkül. Fotó: REUTERS/Eric Gaillard

 

Kemény küzdelem lesz

 

A francia elnökválasztási rendszer kétfordulós, épp azért, hogy megakadályozza a szélsőséges pártok hatalomra jutását. Ugyanakkor bárki is győz május 7-én, nyáron újabb feladat vár rá: a szintén kétfordulós nemzetgyűlési választásokra június 11-én és 18-án kerül sor.

 

Ez mindkét jelölt számára nagy kihívás lesz, mivel Macron pártja gyakorlatilag kizárólag az elnökválasztás miatt jött létre, Le Pennek pedig nagy hátrányt kell ledolgoznia – és neki szüksége lesz a nemzetgyűlésre is, ha teljesíteni akarja ígéreteit az uniós népszavazásokkal kapcsolatban.

 

Az első kör vesztesei (összesen 11 jelölt mérettette meg magát) szinte kivétel nélkül besorakoztak Macron mögé, aki a második fordulós felmérések szerint 24 százalékponttal vezet Le Pen előtt (62:38 arányban). A mérleg nyelve a konzervatív választók tömege, akiknek dönteniük kell a szélsőjobbos, és egy alapvetően uniópárti jelölt között. Le Pen hátránya nagy, de javára szól, hogy egy nagyon stabil és jól mozgósítható szavazóbázissal rendelkezik.

 

Az Unió csak örülhet Macron győzelmének. A francia választások kimenetelétől tette föggővé a legtöbb elemző azt, hogy az EU képes-e túlélni a követekző másfél évtizedet. Fotó: TheGuardian.com

 

Szöges ellentétben

 

A 39 éves Macron kampányígéretei között szerepelt a közkiadások 60 milliárd euróval történő visszavágása, illetve 50 milliárd euró beruházása a francia gazdaság felélénkítésére. A centrista jelölt egyúttal a munkatörvénykönyv további deregulációját ígérte – legutóbb a francia törvényhozás megemelte a heti munkaórák számát, és a munkáltatók javára módosította a munkajogi szabályokat, ami miatt több tízezren vonultak utcára tavaly.

 

Macront leginkább az különbözteti meg Le Pentől, hogy Franciaországot mindenképp az Unió, az eurozóna és a schengeni övezet részeként képzeli el, győzelme esetén személyében Angela Merkel német kancellár is szövetségesre találhat.

 

Le Pen ezzel szemben népszavazást írna ki a közös valuta megtartásáról, ami valójában a frank újrabevezetését jelentené és a határok lezárásáról. „Intelligens protekcionista intézkedéseket” ígér, ezek közé a külföldi áru megadóztatása, a haza ipar támogatása és esetleg egy importgát bevezetése is szerepelhet. Le Pen évi 10 ezer főben határozná meg a befogadható bevándorlók maximális számát.

 

Le Pen és pártja óriási eredményt ért el, attól függetlenül, hogyan ítéljük meg a Nemzeti Front programját. A második forduló azonban csak egy a kihívások közül. Fotó: Bloomberg.com

 

Le Pen választási győzelmi beszédében tegnap úgy fogalmazott, hogy a második forduló „a hazafiak és a globalisták párharca lesz”.

 

„A nagy küzdelem csak most kezdődik. (…) Vagy a dereguláció, a tisztességtelen verseny és a terroristák szabad beáramlásának útját választjátok (…), vagy Franciaországot. (…) A választás nagyon egyszerű: Vagy Franciaország mellett álltok, vagy a globalizáció mellett”

 

Mondta Le Pen több száz fős ünneplő tömeg előtt vasárnap.

 

Figyelemreméltó az, hogy a jelenlegi elnökválasztás gyakorlatilag véget vetett a két nagy hagyományos párt uralkodásának. A jobbközép republikánusok és a balközép szocialisták kiestek az első fordulóban, ami azt jelenti, hogy a választók többségénél leszerepeltek a standard politikai mozgalmak.

 

Mivel a legtöbben meg vannak győződve afelől, hogy egy Macron-Le Pen párharcból az uniópárti baloldali jelölt kerül ki győztesen, az első forduló eredményének hírére a tőzsdék is megenyhültek, ők ugyanis egy Le Pen-Mélenchon (Mélenchon szélsőbaloldali, szintén euroszkeptikus jelölt volt) párharcot áraztak be. A derűlátás azonban visszafelé is elsülhet, nem egy jelölt bukott már el azért, mert választói nem tartották szükségesnek, hogy az urnákhoz járuljanak a második körben.

 

 

Körkép.sk/KL, Bloomberg.com, Stratfor.com

Nyitókép: rtl.fr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!