Izraeli lapértesülések szerint szlovák diplomaták vizsgálják a lehetőségét, hogy Szlovákia is elismerje Jeruzsálemet Izrael fővárosának. A dolog azért is különös, mert az egyetlen visegrádi ország, amely igennel szavazott az USA döntését elítélő ENSZ-határozatra épp Szlovákia volt.

 

Az USA már elrendelte a Tel-Aviv-i amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetését, majd Guatemala következik a sorban, és már az izraeliekkel nagyon szoros kapcsolatokat ápoló Honduras is jelezte ebbéli szándékát.

 

A Times of Israel angol nyelvű izraeli portál szerint Togo, Paraguay, Románia és Szlovákia lehetnek a következők. A Walla portál értesüléseire hivatkozva azt írta, hogy romániai és szlovákiai diplomaták már dolgoznak a költöztetés javaslatán és a politikai támogatás biztosításán.

 

 hirdetes_810x300  

Peter Susko, a Külügyminisztérium szóvivője kedden cáfolta az izraeli média híreszteléseit, miszerint Szlovákia azon országok közé tartozna, akik átköltöztetnék nagykövetségüket. Kiemelte, hogy Szlovákia hivatalos álláspontja szerint a megoldás a Jeruzsálem-kérdésre egy izraeli-palesztin kétoldalú megállapodás lehet, amely szavatolja Izrael biztonságát és Palesztina államiságát és területi egységét.

 

Romániával is tárgyal Izrael a nagykövetség Jeruzsálembe helyezéséről

 

Hogyan szavaztak a V4-ek?

 

Az USA döntését elítélő ENSZ-határozatot elsöprő többséggel szavazták meg. 35 ország tartózkodott, 9 szavazott ellene, 128-an pedig mellette.

 

Lengyelország tartózkodott, nyilván Amerika szoros európai szövetségeseként döntött így. Magyarország szintén tartózkodott, ahogy Csehország is. Épp e két ország nem támogatta, hogy az EU közös nyilatkozatban (még az ENSZ előtt) elítélje Trump bejelentését. Végül csak Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője csak személyes nyilatkozataként bírálhatta Jeruzsálem fővárosként történő elismerését.

 

A törésvonal Nyugat-Európa és Kelet-Európa között ebben a kérdésben is látható. Szlovákián kívül ugyanis Közép-Kelet-Európa nagy része tartózkodott az ENSZ-határozat szavazásánál: az említetteken kívül Horvátország, Románia, Lettország és a muszlim többségű Bosznia-Hercegovina is.

 

Csehország esetében meg kell jegyeznünk, hogy korábban elismerte Kelet-Jeruzsálemet Izrael fővárosának. Ez jelentős különbségnek számít Trump Jeruzsálem kifejezésével szemben. Oroszország idén áprilisban ugyanezt már megtette, Putyin elnök pedig, igen diplomatikus módon, hozzátette, hogy örülne, ha a jövőben Nyugat-Jeruzsálemet Palesztina fővárosának ismerhetné el.

 

A Russia Today információi szerint a cseh külügynek nem áll szándékában átköltöztetni nagykövetségét, ugyanakkor Miloš Zeman cseh államfő támogatná az ötletet.

 

Nagy pofont kapott az USA: Az ENSZ elítélte Jeruzsálem elismerését Izrael fővárosaként

 

Az USA „bosszúja”

 

A The Independent brit lap internetes kiadása kedden délelőtt arról számolt be, hogy az Egyesült Államok elismerte: nagy mértékben visszavágja az ENSZ közös kasszájába történő befizetések nagyságát.

 

Ez annyit tesz, hogy az ENSZ 285 millió dollártól (240 millió eurótól) esik el a 2018-2019-es költségvetési időszakban.

 

Jeruzsálem-kérdés: Mindenkiről szól, csak épp a palesztinokról nem

 

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Nyitókép: vigyazo.blog.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!