A 63 éves Andrej Babiš ceh korányfő Brüsszelbe látogatott január 29-én, hétfőn, ahol többek között Jean-Claude Junckerrel is találkozott. A hivatalos munkalátogatáson az újságírók nem mulasztották el feltenni támadó kérdéseiket sem, ám Babiš jól állta a sarat.

 

A Politico.eu brüsszeli hírportálnak elmondta, hogy Csehországban vannak olyan politikai pártok, amelyek Czexitet szeretnének. Ide tartozik például a félig cseh félig japán származású Tomio Okamura mozgalma.

 

„Most 11 százalékkal jutottak be a parlamentbe. Amire szükségünk van, az jelenlegi politikai helyzetünk megértése, mert legközelebb talán Okamura már 30 százalékot ér el”

 

 hirdetes_810x300  

fogalmazott a kormányfő, bírálva az EU migrációs politikáját, amely az Okamura-féle pártok malmára hajtja a vizet.

 

Némileg távolodva Zemantól

 

Rengeteg kérdést tettek fel a cseh miniszterelnöknek Zeman újraválasztásával kapcsolatban. Zeman egyetért Okamurával abban, hogy népszavazást kellene kiírni Csehország uniós tagságáról, de Babiš jelezte, hogy ő ezt elutasítja. Zeman egyúttal jelezte, hogy támogatna egy Babiš-Okamura kormányt, ám minden jel szerint a cseh kormányfőnek ez sincs ínyére.

 

Babiš többször kijelentette, hogy fontosnak tartja az Európai Projektet, ám vannak nyitott kérdések.

 

„Mindent megteszek [az európai ügyeket érintően]. Jártam Bulgáriában, az EU soros elnökénél, jártam Szlovákiában a Visegrádi Négyek miatt, ott voltam Davosban, a Világgazdasági Fórumon. (…) Én Európára koncentrálok, míg a cseh államfő sokkal aktívabb Európán kívül”

 

magyarázta. Ugyanakkor azt is hozzátette:

 

„Zeman csak próbál a cseh vállalatok javára tenni Kínában és Oroszországban. Más nyugati politikusok is Kínába mennek. Macron francia államfő legutóbb azért volt ott, mert eladta nekik az Airbust, és senki sem mondta azt, hogy Macron esetleg kelet felé akarna orientálódni”

 

mondta Babiš.

 

Kijelentette, Európának olyannak kellene lennie, int Aszterix és Obelix falujának: mindenki kereskedik mindenkivel, szabadon mozoghatnak, de képesek erősen védekezni a kellemetlenkedő kívülállókkal szemben.

 

Mi fáj a cseheknek

 

Zeman győzelme és a szélsőségesnek nevezett pártok térnyerése Csehországban is ugyanarra vezethető vissza, mint a V4 többi tagállamában. A polgárok egy jelentős része a rendszerváltás vesztesének érzi magát. És bár a munkanélküliség Csehországban a legalacsonyabb az uniós listán, a cseh bérek még mindig jócskán elmaradnak az osztrák vagy német bérektől.

 

Zeman megválasztására a külpolitika nem volt nagy háttasal, a felmérések szerint a cseh választók mindössze 7 százalékát érdekli külpolitika.

 

EUobserber.com, Politico.eu

Nyitókép: EUobserver.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!