Az új spanyol miniszterelnök kijelentette, hogy országa befogadja azt a migránsokkal teli „mentőhajót”, amely a Földközi-tengeren vesztegel, mert Olaszország nem engedélyezte számára a kikötést.

 

Pedro Sánchez úgy fogalmazott, hogy „biztonságos” kikötőt fog biztosítani az Aquarius-nak, amelynek fedélzetén 629 illegális bevándorló tartózkodik, és amelytől Málta és Olaszország is megtagadta a dokkolást.

 

Pedig az ENSZ Menekültügyi Hivatal és az EU is megpróbált nyomást gyakorolni Valettára és Rómára, ám hiába. Most az új spanyol kormány Valenciában adott kikötési lehetőséget az Aquariusnak.

 

 hirdetes_810x300  

A hajó fedélzetén lévő migránsokat hat különböző helyszínről gyűjtötték be Líbia partjainál, ahol tengerre szálltak, de lélekvesztőjük nem bírta az utat.

 

A dolog érdekessége, hogy épp Málta vádolta meg az olasz kormányt azzal, hogy ”humanitárius katasztrófát idéz elő” azzal, hogy nem engedi dokkolni a hajót (ekkor még a spanyol segítségről nem lehetett tudni). Joseph Muscat máltai kormányfő élesen bírálta az új olasz kormányt. Muscatról tudni kell, hogy balliberális politikus, aki a Panama Papers botrányba nyakig belekeveredő felesége miatt vált világszinten ismerté (az ügyet felderítő oknyomozó újságírónőt tavaly késő ősszel ölték meg egy autóbombával).

 

Az olasz álláspont már a keményebb migrációs politika gyakorlati átültetése – írják a nyugati lapok. Matteo Salvini belügyminiszter (az egyik kormánypárt elnöke) kijelentette:

 

„Életeket menteni kötelesség, de egyetlen hatalmas menekülttáborrá tenni Olaszországot nem az”

 

Az Aquarius fedélzetén lévő migránsok között 123 kísérő nélküli fiatal- és kiskorú gyerek és 7 várandós nő van.

 

Az olaszok vonakodása érthető. Az elmúlt öt évben több mint 600 ezer afrikai migráns érkezett a tenger felől Olaszországba, és ez csak az a mennyiség, amiről tudomásuk van a hatóságoknak. Salvini szerint az „emberjogi szervezetek” taxitársaságot játszanak a migránsoknak. Az Aquarius a német Mediterranée nonprofit szervezet hajója, amely a legnagyobb migránsokat mentő nem kormányzati vízi járművek egyike a Földközi tengeren. A német szervezet korábbi nyilatkozata szerint a hajó napi üzemköltsége 11 ezer euró. 

 

A jó idővel egyre több migráns próbál Európába jutni, vállalva a tengeri hatalmas kockázatát. Csak idén eddig 500-an vesztek a Földközi-tengerbe. A veszély ennek ellenére nem tántorítja el migránsokat.

 

Körkép.sk, BBC.com

Nyitókép: france24.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!