Az Európai parlamenti választásokra Szlovákiában május 25-én, szombaton kerül sor. Andrej Danko (SNS) házelnök döntése a időpontról a mai nappal jelent meg a törvénytárban.

 

Európa-szerte május 23-tól (csütörtök) és május 26-ig (vasárnap) terjedő időszakban szavaznak az EP-képviselőkről, az egyes tagállamok eldönthetik, hogy melyik napot választják ki. Andrej Danko választása a szombati napra esett, határozata pedig megszabta azt is, hogy február 22-ig ki kell alakítani a választókörzeteket és meg ki kell jelölni a választási helységeket.

 

A választási bizottságoknak április 1-jéig kell létrejönniük a választási bizottságoknak, első ülésükre pedig legkésőbb április 15-én kell sort keríteni.

 

 hirdetes_810x300  

Orbán Viktor: Sorsdöntő lehet a májusi európai parlamenti választás. Kettéválik az európai civilizáció

 

A Brexit még bekavarhat

 

Az idei EP-választások a globalista-baloldali erők és a nacionalista-jobboldali-keresztény értékek összecsapásának színtere lesz, ugyanakkor technikailag a Brexit bonyolítani fogja a lefolyását. Ha Nagy-Britannia március 29-én – a kilépési határidő lejártával – nem hagyja el az Európai Uniót, a britek továbbra is részt vehetnek a választásokon. Pedig az Európai Parlament tavaly már határozott a választások utáni Európai Parlament létszámának csökkentéséről, és egyes helyeket szétosztottak bizonyos országok között. Például Szlovákia is kapott plusz egy mandátumot.

 

Ha Nagy-Britannia március végével mégis kilép az EU-ból, akkor az új EP 705 új képviselővel indul neki az új választási ciklusnak, Szlovákia pedig a mostani 13 helyett 14 képviselőt delegálhat az EP-be.

 

Érdekesen alakulhat az EP-választások részvétele is. Kelet-Európában rendszerint alacsonyabb az EP-választásokon való részvétel, ám a szlovákiai polgárok többnyire párját ritkító érdektelenséget mutatnak. 2014-ben mindössze a választópolgárok 13,05 százaléka járult az urnákhoz.

 

Az EP-választások után nem csak a képviselők cserélődnek, de a legtöbb szavazatot kapó koalíció jelöltje lesz az Európai Bizottság (az EU kvázi kormánya) elnöke, leváltva ezzel az „isiásszal” küszködő Jean-Claude Junckert, aki visszavonul. Vele együtt cserélődhet az EB biztosainak gárdája is, ttól függően, hogy mely pártcsaládok nyerik a választásokat és milyen koalíció alakul.

 

EP-választások előtt: A Fidesz-KDNP népszerűbb, mint a teljes ellenzék együttvéve (Kutatás)

 

A kampány már rég elkezdődött

 

Orbán Viktor többször jelezte, hogy a konzervatív Európai Néppárt egy része szeretne koalícióra lépni a baloldali szocialistákkal, hogy megtartsa többségét az EP-ben. Valószínűleg ezzel magyarázható, hogy az EPP rendszerint hallgat, mikor a balliberális EP-képviselők az EPP tagjait támadják, vagy kettős mércét alkalmaznak (a jobboldali kormányt Magyarországon bírálják, a baloldaliakat Szlovákiában és Máltán, ahol újságíró-gyilkosságok is történtek, nem, vagy csak módjával).

 

A kampány már javában zajlik, a migráció helyett Nyugat-Európában a „korrupt és felelőtlen” kelet-európai tagállamokra terelték a figyelmet a politikusok, akik szerintük rosszul használják fel a Nyugat-Európa által nyújtott nagylelkű támogatásokat (ennek a retorikának a cáfolatáról lásd régebbi cikkünket az alábbi linken).

 

Ennek ellenére az óvatosabb szakértők is a standard pártok nagymértékű gyengülésére,és a szélsőséges pártok erősödésére számítanak bal- és jobboldalon egyaránt.

 

2017 legjei a Körképen: Schulz szerint kvóták nélkül pénz sem jár Kelet-Európának. Akkor tegyük tisztába a dolgokat!

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!