Nyitókép forrása: Reuters.com

 

Norbert Hofer hivatalban lévő közlekedési miniszter váltotta az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) élén Heinz-Christian Strache már lemondott alkancellárt. A párt elnöksége egyhangúan támogatta Hofer pártelnökké jelölését.

 

Az FPÖ vezetősége szerint a pártelnökké választást még hivatalosan megerősítik az EP-választásokat követő ülésükön.

 

A mostani egyeztetésen téma volt még Herbert Kickl (FPÖ) belügyminiszter visszahívása is, amit Sebastian Kurz (Osztrák Kereszténydemokrata Párt, ÖVP) kancellár követel koalíciós partnerétől, ám az FPÖ vezetősége úgy döntött, hogy ha a kancellár leváltja Kicklt, akkor az össze szabadságpárti miniszter benyújtja lemondását.

 hirdetes_810x300  

 

Az osztrák belpolitikai földrengést egy 2017-ben készült rejtett kamerás felvétel robbantotta ki, amelyen az FPÖ-elnök Strache egy magát orosz oligarcha unokahúgának nevező „befektetővel” tárgyal. A videót és a leleplező cikket a baloldali német Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitunk közölte, állításuk szerint egy hónapig ellenőrizték az anonim forrástól kapott felvételek hitelességét, csak ezért tették közzé a cikket épp az EP-választásokat megelőző utolsó hétvégén.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!