Nyitókép: Vörös Attila

 

Elindult a Clark Ádám hajódaru Komáromból szerda reggel Budapestre, az egy héttel ezelőtti hajóbaleset helyszínére. A vízi jármű várhatóan délután 3–4 óra körül érkezik meg az Újpesti vasúti hídhoz – hangzott el az M1 aktuális csatornán.

 

Szerda reggel 8.00 órakor már Dunaradványnál járt a Hableány kiemelése céljából Budapestre tartó Clark Ádám úszódaru. A komáromi vasúti híd alatt sikeresen áthaladt, ami útvonalának valószínűleg a legkritikusabb pontja volt a Margit híd mellett.

 

 hirdetes_810x300  

Az úszódaru 50 méter hosszú és 20 méter széles, teherbírása pedig 200 tonna, ezzel Közép-Európa legnagyobb ilyen járműve – mondta az M1 tudósítója, Prokl Violetta.

 

Az MTI információi szerint a kiemelésre nem szerdán fog sor kerülni, mivel az Újpesti híd után már körülményesebb lesz a daru haladása.

 

A búvárok „emelőpontokat” alakítanak ki a hajón, és ha minden optimális lesz, a hajódaru akár 20–30 perc alatt kiemelheti a roncsot a vízből. Kockázatot jelent azonban, hogy nem lehet tudni, mennyire sérült meg a hajó a balesetben, így akár ketté is törhet a 70 éves hajó.

 

Múlt hét szerda este, nem sokkal 21.00 óra után a Margit hídnál a Viking szállodahajóval ütközött a jóval kisebb, dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó, amely másodpercek alatt elsüllyedt. Hét embert kimentettek, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták, 21 ember eltűnt. Azóta több újabb utas holttestét találták meg, 16 embert még keresnek.

 

M1/Hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!