Nyitókép forrása: bbc.com

 

Ellentmondásos kormánykommunikációt követően Boris Johnson brit kormányfő szombaton bejelentette, hogy legalább egy hónapra zárlatot rendel el Angliában. Azóta a miniszterelnök egyik közeli munkatársa megerősítette, hogy ha nem sikerül megállítani a járványt, a zárlatot meghosszabbítják – akár a karácsonyi ünnepek idejére is.

 

A zárlatot leghamarabb január 2-án bírálják felül.

 

A zárlat bejelentésére azután került sor, hogy a szakértők és a kormány tanácsadói jelezték, a brit egészségügy túlterhelt, a fertőzöttek száma meghaladta az egymillió főt, a haláleseteké a 46 ezer főt, a kórházi ágyak zöme pedig foglalt.

 

 hirdetes_810x300  

Johnson azzal indokolta a zárlatot, hogy, amennyiben nem sikerült megfékezni a vírust, akkor az egészségügy összeomlik, ami kihat a gazdaságra és a mindennapi életre.

 

Johnson – ahogy sok más európai országvezető is  – hetek óta próbálja elkerülni a gazdaság (és az adóbevételek) számára nagy veszteséget jelentő lockdown bevezetését.

 

A mostani lockdown véget vet a háromfázisú, regionális szintű zárlatok rendszerének. Az iskolák és a munkahelyek nyitva maradnak, de a szórakozóhelyek, kávézók, éttermek bezárnak. A lakást elhagyni csak orvosi ellátás, munkavégzés, egyfős szabadtéri edzés, gyógyszerek beszerzése céljából lehet. Egy ember csak egyetlen olyan személlyel kerülhet fizikai közelségbe közterületen is, akivel nem egy háztartásban él.

 

A zárlat november 5-én lép életben.

 

Bloomberg.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!