Nyitókép: nbcnews.com

 

Ma eldől, ki lesz Amerika elnöke a következő négy évben. A Körkép.sk felvidéki magyar közéleti szereplőket kérdezett arról, hogy ők maguk kire szavaznának és miért. Íme, a válaszok. Ankét.

 

Forró Krisztián:

 

Teljesen nyilvánvaló, hogy az MKP-hoz a konzervatív, republikánus értékek állnak közelebb. A jelöltek kapcsán az MKP hagyományosan nem foglal állást, ezt a döntést az amerikai nép szuverén jogának tekintjük, és messzemenőkig tiszteletben tartjuk. Mindemellett azt szeretnénk, ha az Egyesült Államok új elnöke Európával szorosabbra kívánná fűzni kapcsolatát.

 hirdetes_810x300  

 

Berényi József:

 

Ennél az elnökválasztásnál vagyok a legnagyobb bajban. Értékrend alapján a republikánusok jelöltjei jöhetnek számításba, de Donald Trump nem egy vonzó jelenség. Az újkori, közösségi platformok uralta közélet terméke, akiről mi, európaiak nagyon negatív képet kapunk.

 

Tény, hogy az amerikai gazdaságot talpra állította, de a COVID-19 járványt lebecsülte és súlyos etnikai harcok kerültek felszínre elnöksége alatt.

 

Joe Biden értékrendje ugyanakkor tőlem távolabb áll, még akkor is, ha megnyilvánulásai mindig összeszedettek. 78 évesen nem biztos, hogy meg tudna birkózni azzal a nyomással, aminek egy elnök ki van téve.

 

A két felhozatal számomra nem kínál megoldást, és lehet, hogy távol maradnék a választástól.

 

Trumpra vagy Bidenra szavaznának a Körkép.sk olvasói?

  • Donald Trump (74%, 432 szavazat)
  • Joe Biden (26%, 149 szavazat)

Szavazatok száma: 581

Betöltés ... Betöltés ...

 

Csáky Pál:

 

Biden győzelme volna kívánatosabb. Trump túl arrogáns, kiszámíthatatlan, nem kellenek újabb EU-USA konfliktusok.

 

Bauer Edit:

 

Amikor a sajtó teljes komolysággal azt a kérdést teszi fel, hogy túlélné-e a bolygó Trump újabb elnökségét, nem sok logikus válasz marad. Európai szemmel nézve -ha ilyen barátja van Európának, akkor már ellenségre sem lesz szükség….Biden.

 

Gyimesi György:

 

Biden. Mert mérsékelt politikus, hatalmas tapasztalattal, olvasható. Ha megnyerné a választasokat, ő lehetne csak a második római katolikus vallású amerikai államfő. A sok magánéleti tragédia ellenére ott tudott maradni az élvonalban. Ami viszont negatívum, az az életkora. Ő lenne a legidősebb megválasztott amerikai államfő.

 

Nagy József:

 

Mivel a közvéleménykutatások az USA-ban is annyit érnek, mint mifelénk és a vágyvezérelt baloldali média propagandája is mobilizálja a konzervatív választókat és mivel a nehéz időkben erős kezet szeretnek az emberek az élen, nagyobb esélyt adok Trumpnak.

 

Amerika és a világ jobbat érdemelne, de a republikánus kormány még így is sokkal előnyösebb gazdaság-, és biztonságpolitikát hozhat Amerikának a poszt-covidos nehéz években, mintha a baloldal nyerne. Ez a külvilágnak kevesebb nemzetközi katonai konfliktust és több kereskedelmi feszültséget hozhat.

 

Az EU számára a háborúskodás bárhol a piacainkon és főleg a szomszédságunkban sokkal ártalmasabb, mint az amerikai vámok, gondoljunk csak az állandó közel-keleti olajháborúra, az arab tavasz következményeire vagy egy további fegyveres konfliktusra az oroszokkal.

 

Solymos László (Fb-oldalán nyilatkozott):

 

Az elmúlt hetekben csak egy téma rezonál a szlovákiai közbeszédben. A tömeges tesztelés. Én ennek ellenére holnap az amerikai elnökválasztást is figyelni fogom, mert ez hosszútávon nagyobb hatással lehet Szlovákiára, mint a tömeges tesztelés. Nem szeretnék és nem is tudok a két jelölt mellett és ellen szóló érvek részletes elemzésébe bocsátkozni, de a jelenlegi elnök két rendelkezését felettébb elhibázottnak tartom.

 

Elsősorban Trump és az USA környezetvédelemhez való hozzáállását tartom elhibázottnak. Főleg, hogy felmondta a párizsi klímaegyezményt. Ellenkező esetben e téren már sokkal előbbre lehetnénk.

 

A másik téma az elnök kisebbségekhez való viszonya. Trump kijelentései és az amerikai társadalmi hangulat így együtt már-már veszélyesnek tűnik. Elismerem, hogy most nem szívesen lennék afroamerikai az USA-ban. Az állandó konfliktusok gyártása, a diszkrimináció problémájának figyelmen kívül hagyása, tényleg létező problémák, amelyek nem igazán járulnak hozzá az egyes közösségek békés együttéléséhez.

 

Úgy gondolom, hogy a világnak, az EU-nak és Szlovákiának is olyan elnökre van szüksége az Atlanti-óceánon túl, aki párbeszédképes megbízható partner. Én ezért választanám Joe Bident

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.