Nyitókép: Guardian

 

Demokrata győzelemhullám a keleti parton, Trump a déli államokban áll nyerésre.

 

 



 

 hirdetes_810x300  

09.16 Trump bejelentette, hogy győzött

 

Donald Trump elnök a Fehér Házban szólalt meg először a nyilvánosság előtt a választás aktuális eredményei ismeretében, helyi idő szerint éjjel fél háromkor.

 

„Az eredmények csodálatosak és már arra készültünk, hogy megünnepeljük a győzelmet. Készen álltunk, hogy megnyerjük ezt a választást és ha őszinte akarok lenni, akkor meg is nyertük ezt a választást”

 

– fogalmazott az elnök.

 

Ezt követően Trump felsorolta az összes olyan billegő államot, ahol a közvélemény-kutatók szerint Biden megszorította őt a kampányidőszakban: megnyerték Floridát, Ohiót, Texast, Georgiát, Észak-Karolinát, Michigant, Wisconsint, és ami a legfontosabb, Pennsylvaniát. A legtöbb államban annyival vezet Trump, hogy „lehetetlen utolérni”.

 

Az elnök azt mondta: látható az eredmények alakulásán, ki a győztes. „Ez egy csalás és az amerikaiak átverése”, hogy egyszer csak megálltak egy bizonyos feldolgozottságnál az eredmények olyan államokban, mint Michigan vagy Wisconsin és nem töltődnek tovább.

 

Donald Trump elmondta: győztesnek tekinti magát, és a Legfelsőbb Bíróságra fognak menni, hogy a jelenlegi állapotában zárják le a szavazást. Nem szeretné ugyanis, ha újabb szavazatokat találnának az éjszaka leple alatt.

 

Trump: Megnyertük a választást. A demokraták elcsalhatják

 

Szoros verseny, sok nyitott kérdéssel:

 

  • Floridában Trump nyert, ez 29 elektort jelent a számára.
  • Szoros a verseny a billegő államokban, főleg Észak-Karolinában és Georgiában, ahol Trump áll kicsit jobban és Arizonában, ahol pedig Biden.
  • Kulcsdöntő lehet az eredmény Michigan, Wisconsin és Pennsylvania államban, ahol a szavazatok számlálása napokig is eltarthat a levélszavazatok miatt.
  • Biden számíthat még olyan hagyományosan demokrata államokra, mint Massachusetts és New Jersey.
  • Trump nyer várhatóan Oklahoma, Indiana, Kentucky és Tennessee államban.

 

A legfrissebb információk szerint Joe Biden demokrata párti elnökjelölt a keleti parti hat államában és egy középnyugati tagállamban aratott győzelmet, míg a jelenlegi republikánus elnök, Donald Trump öt déli és egy középnyugati tagállamban győzött azok közül, ahol már befejeződött a voksolás.

 

Biden Massachusettsben, Rhode Islanden, Connecticutban, New Jerseyben, Delaware-ben és Marylandben, valamint a középnyugati Illinois-ban aratott győzelmet.

 

Donald Trump „vitte el” Alabama, Indiana, Mississippi, Tennessee, Dél-Karolina és Oklahoma államokat.

 

Alapvetően a Michiganban, Wisconsinban és Pennyslvaniában dől el az elnökválasztás. Bidennek legalább kettőt kellene megnyernie ahhoz, hogy elnök lehessen. Pennsylvaniában 62%-on áll a szavazatok feldolgozottsága, 56,7%-on áll Trump, 42,1%-on Biden. Michiganben is 60% körüli a feldolgozottságnál 9%-os Trump előnye. Wisconsinban 87%-os feldolgozottságnál 4%-os Trump előnye, ami nagyjából 100 000 szavazatot jelent.

 

Bár az úgynevezett csatatér-államokban még tart a szavazatok számlálása, az eddigi eredmények szerint elúszni látszanak a demokraták reményei, hogy megfordítják a szenátust. A jelenleg republikánus többségű szenátusért éles küzdelem folyik.

 

Az AP modellje szerint Trump hozta Iowat, mely a választások előtt kétesélyes volt. Behúzta Montanát is, ahol 9 elektori voksot szerzett. Az előzetes eredmények szerint Trump jól áll az összes billegő államban, Flordiában és Ohióban pedig győzött.

 

A Fox News szerint Texasban is győzelemre áll, de itt győztest csak napok múltán hirdethetnek.

 

Frissítjük

 

Euronews/MTI/ČTK

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.