Nyitókép: hnonline.sk

 

Sebastian Kurz osztrák kancellár szombaton késő délután bejelentette, hogy az Ausztriában érvényben lévő, a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozásokat tovább szigorítják. Az osztrákok már a hivatalos bejelentés előtt megrohamozták a boltokat.

 

Sebastian Kurz osztrák kancellár „embert próbáló időkről” beszélt szombati sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta, hogy sajnos a korlátozó intézkedésen nem azonnal fejtik ki hatásukat, de mivel a járványmutatók nem csökkennek, kemény lépésekre kellett elszánni magukat.

 

„Ne találkozzanak senkivel. Egyetlen alkalmi társadalmi érintkezés is túl sok”
mondta, majd kiemelte, hogy a napi esetek hét napos mozgóátlaga Ausztria esetében tízszer magasabb, mint az elfogadható, és az új estek 77 százalékát lehetetlen nyomon követni.

 

Ausztriában jelenleg este 8 és reggel 6 óra között van kijárási tilalom. November 17-től ezt kiterjesztik az egész napra, jóformán csak a munkába járás, a bevásárlás, séta, sürgős orvosi ellátás, családtagokról való gondoskodás, szabadtéri edzés lesz megengedett. A kormány arra fogja kérni a munkáltatókat, hogy ha csak lehet, kötelezzék otthoni munkavégzésre (home-office) az alkalmazottakat.

 hirdetes_810x300  

 

A minimális távolságtartás egy méter lesz szabadtéren, zárt helyiségekben pedig kötelező lesz a maszkviselés. Legfeljebb kettő, nem egy háztartásban élő személy találkozása megengedett. Temetéseken maximálisan 50-en vehetnek majd részt.

 

A korlátozások idején csak az élelmiszerüzletek, a posta, a gyógyszertárak és a bankok maradnak nyitva, miközben a nem létfontosságú termékeket vagy szolgáltatásokat árusító üzleteket bezárják. Így például a fodrászoknak, kozmetikusoknak is be kell zárniuk a boltot.

 

A középiskolák már korábban átálltak a digitális oktatásra, most az általános iskolák is követik a példát. Kivételt csak akkor kapnak, ha a dolgozó szülő napközben az óvodákra és az általános iskolákra bízza gyermeke(i) felügyeletét.

 

Az ORF szerint szombaton már Kurz bejelentése előtt hosszú sorok kígyóztak a bevásárlóközpontokban, különösen a barkács- és bútoráruházakat, valamint az elektronikai szaküzleteket rohamozták meg – ezek nyilván nem tarthatnak majd nyitva. Az üzletesek árleszállításokkal csábították a vevőket, hogy még a kijárási tilalom előtt felpörgessék a forgalmat.

 

Egészségügyi miniszter: A lockdown az utolsó esélyünk

 

Rudolf Anschober (Zöldek) egészségügyi miniszter szerint „elkerülhetetlen, hogy meghúzzuk a vészféket, mert a kórházak két héten belül elérik a ‘töréspontont'”. Mint mondta, az osztrák egészségügy erős, de a járvány miatt hamarosan eléri lehetőségei határát.

„A lockdown az utolsó esélyünk, de tavasszal már bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk rá. Mindössze három hétnyi zárlattal visszaszoríthatjuk a vírust és sok ember életét megnethetjük”
fogalmazott.

 

A Kurz által bejelentett intézkedések december 6-ig lesznek érvényben. A kancellár kifejezte abbéli reményét, hogy december 7-én már ismét kinyithatnak majd az üzletek. Az osztrák kormány azért döntött a szigorítás mellett, mert az eddigi korlátozó intézkedések nem hoztak látható eredményt, sőt! Ausztriában meredeken emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma, pénteken 9586 új fertőzöttet regisztráltak, az aktív fertőzöttek száma pedig meghaladja a 76-ezret.

 

Az MTI pénteki jelentése szerint az osztrák egészségügyi rendszer leterheltsége is fokozódott: 3811 koronavírus-beteget ápolnak kórházban, közülük 546-an intenzív osztályon fekszenek.

 

Kurz Izraelt jelölte meg követendő példaként, ahol szeptember közepén lépett érvénybe egy hónapig tartó zárlat, amelynek értelmében mindenki csak 500 méterre hagyhatta el otthonát, zárva tartottak minden oktatási és szabadidős intézményt, csak az élelmiszerboltok és gyógyszertárak maradtak nyitva.

 

Igaz, az akkori ötezer körüli napi esetszámot sikerült a zárlattal ezer alá csökkenteni, de az MTI pénteki jelentése szerint a fokozatos lazítás miatt ismét romlott a járványügyi helyzet. Benjámin Netanjahu miniszterelnök éjszakai zárlat bevezetését szorgalmazza.

 

magyarnemzet.hu, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.