Nyitókép: Shutterstock

 

A cseh kutató egy rákellenes anyagot fejlesztettek ki, amelyet mitoDFO névre kereszteltek. Az anyag képes elfojtani a daganat növekedését és az áttétek kialakulását. A rákellenes anyag középpontjában a vas mitokondriális metabolizmusa áll. Mivel a rákos sejteknek több vasra van szükségük, ezért az újonnan kifejlesztett anyag gátolja a vas feldolgozását, amellyel megakadályozza a daganat további növekedését. A hírt a Cseh Tudományos Akadémia közölte.

 

Az új tudományos módszert Cseh Tudományos Akadémia Biotechnológiai Intézetének és a prágai Károly Egyetem Sejtbiológiai Tanszékének tudósai sikeresen tesztelték az egereken. A kutatók szerint a rákos sejtek vasmetabolizmusának megzavarása jelentős mértékben hozzájárul a rákos sejtek növekedésének és osztódásának elfojtásához. A rákos sejtek mitokondriumai metabolikusa eltérőek. Ezt az elvet használja ki a rákellenes anyag, amely csak a rákos sejtekre van hatással, az egészséges sejteket nem érinti.

 

 hirdetes_810x300  

„A vas nagyon sok metabolikus enzim alapvető kofaktora, amelyek a mitokondriumokban szintetizálódnak. Ezért a rákos sejtekben a vas mitokondriális metabolizmusának leblokkolása megakadályozza a rákos sejtek növekedését és osztódását, illetve az áttétek kialakulását”

 

– tájékoztatott Jaroslav Tuska, a Daganat Rezisztencia Laboratóriumának vezetője.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.