Nyitókép: SITA

 

Egyelőre nem tudni, pontosan hány szlovák állampolgár tartózkodik az országban, illetve hogy hányan szeretnének hazautazni.

 

„Az afganisztáni helyzet súlyos, a kormány pedig cselekszik“

 

– jelentette ki hétfőn a Körképnek küldött videó üzenetében Eduard Heger (OĽaNO). A kormányfő megerősítette, hogy Szlovákia különgépet küld a tálibok által elfoglalt országba, hogy kimenekítse onnan az ott rekedt állampolgárait.

 

 hirdetes_810x300  

Új korszak kezdődött Afganisztánban, már a tálibok irányítanak

 

Csehország időközben már hazahozta saját embereit és az őket Afganisztánban kiszolgáló helyi személyzetet, akikkel szemben félő, hogy retorziókat alkalmaznának a tálibok. Cseh források arról számolnak be, hogy kész csodának tartják, hogy a repülőgépnek a jelen körülmények között még sikerült elhagynia az országot.

 

A Kábult is elfoglaló tálibok sietnek mindenkit megnyugtatni, hogy nem kell agressziótól tartaniuk, de a nyugati országok ebben nem igen bíznak. Kína helyi nagykövetsége mindenesetre nem zárt be, Peking jelezte, hogy nagykövetsége működik és nyitva marad. Ugyanúgy Oroszország sem tervezi, hogy a térségben tartózkodó emberei elhagynák az országot.

 

Nógrádi György: Kevesebb mint nulla az esélye annak, hogy az afgán kormány feltartóztatja a tálibokat

 

„Értékelem a külügy és a védelmi minisztérium összehangolt lépéseit. Közösen tervezzük a szlovák gép kiküldését Afganisztánba. A helyzet gyors reakciót igényel, hogy segítsünk azoknak, akik életveszélyben vannak,“

 

nyilatkozta a kormányfő. Heger megerősítette, hogy Szlovákia folyamatos kapcsolatot tart fenn partnereivel, hogy más uniós országok állampolgárait is biztonságba tudja helyezni. Mint elmondta, az elmúlt órákban több helyi szlovák állampolgár is jelezte, hogy szeretnék elhagyni Afganisztánt.

 

A szlovák kormányfő pontosította azt is, hogy 10 afgánnak menekültstátuszt biztosítunk. Olyan személyekről van szó, akik az elmúlt években intenzív kapcsolatot tartottak fenn az EU tagállamaival.

 

A militáns taliban vasárnap, augusztus 15-én vette ellenőrzése alá az afgán fővárost, Kábult, ahonnan órákkal előtte az afgán elnök is elmenekült. A felfegyverzett csapatok kezükben tartják a várost, és elfoglalták az elnöki palotát is.

 

Iszlamista tálib harcosok Kábulban, az elnöki palotában. Kép: SITA

 

A taliban tárgyalója és szóvivője, Suhajl Sahin a nemzetközi hírügynökségeknek jelezte, hogy az elkövetkező napokban inkluzív iszlám kormányt állíthatnak fel, és kikiáltják az Afganisztáni Iszlám Államot.

 

Stumpf András: Nincs olyan, hogy afgán. Olyan sincs, hogy tálibok

 

Körkép.sk/SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!