Nyitókép: AP Photo/Elaine Thompson

 

Az előző variánsokkal összehasonlítva az omikron variánsnál kisebb az esélye a súlyos lefolyású megbetegedésnek, a kórházi ellátásnak és az elhalálozásnak azoknál az oltatlan személyeknél, akik az omikron variánssal fertőződnek meg.

 

Mindez a dél-afrikai Fertőző Betegségek Országos Intézetének (NICD) eddig még nem recenzált publikációjából derült ki, amelyet pénteken tettek közzé.

 

A kutatást Nyugat-Fokföld tartományban végezték el, melynek során 5 100 omikronnal fertőzött pácienst hasonlított össze 11 600, az előző hullámok során megfertőződött páciensekkel.

 

Az összehasonlítás során a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az omikron specifikus jellemzőinek köszönhetően ennél a variánsnál a negyedével csökken a súlyos lefolyású betegség kockázata.

 

„Az omikron által kiváltott járványhullámnál a súlyos lefolyású covid kockázata elsősorban az oltás és a betegségen való korábbi átesés kiváltotta védelem miatt csökkent“

 

– írja az NICD a publikációjában.

 

A dél-afrikai kutatók szerint a kórházi ellátás veszélye és az elhalálozás az omikron esetében 25 százalékkal kevesebb, mint a delta variánsnál.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!