Nyitókép forrása: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP

 

Friss műholdképekre hivatkozva egy amerikai radarokkal és földfigyelő műholdakkal vállalat azt közölte, hogy Oroszország növeli katonai készültségét a Fehéroroszországban, a Krímben és Nyugat-Oroszországban összevont hadtestei körében. A Maxar Technologies azt is hozzátette, hogy Moszkva újabb katonákat mozgósít és vezényel Ukrajna határaihoz.

 

A hírt a Reuters hírügynökség közölte először, kiemelve, hogy nem lehet objektívan hitelesíteni a vállalat által nyilvánosságra hozott információkat.

 

Az orosz haderőösszevonások Ukrajna határainál növelte azokat a félelmeket, amelyek szerint Oroszország meg akarja támadni Ukrajnát. Moszkva következetesen tagadja ezt a felvetést, állítása szerint közös hadgyakorlat miatt vonultatott fel haderőt Fehéroroszországban (Ukrajna északi határa), Nyugat-Oroszországban (Ukrajna keleti határa) és a Krím-félszigeten (Ukrajna déli tengerpartja).

 

 hirdetes_810x300  

A Maxar szerint Oroszország az utóbbi hónapokban jelentős mennyiségű muníciót és haditechnikát vonultatott fel, de a legtöbb helyen csak kevés katona jelenlétére lehetett következtetni. Ez a helyzet most megváltozott, és az „utóbbi hetekben Fehéroroszországban jelentős csapatösszevonásokra került sor”.

 

„Katonai sátrak és tábori szállások lehetett látni minden helyszínen Fehéroroszországban, a Krímen és Nyugat-Oroszországban… ez arra utal, hogy növelték a teljes készültség szintjét (…). Ráadásul, a legtöbb gyakorlótéren hadgyakorlatot tartanak, éleslőszeres műveleti gyakorlatokkal együtt.”

 

fogalmazott a Maxar a CNN szerint.

 

Forrás: SITA/Maxar Technologies via AP

 

Teraz.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!