Nyitókép forrása: SITA/Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Továbbra sem tudni, hogy az Ukrajna körüli nemzetközi feszültség milyen irányba tart, fenyeget-e valós háború, és ha igen, elkerülhető-e a helyzet eszkalálódása. A híradások szerint az oroszok tényleg nagyon közel vannak Ukrajnához, egyes fegyverrendszereik már most támadást tudnának indítani ukrán célpontok ellen. És bár Ukrajna az elmúlt két hétben igyekezett kifogni a szelet a háborús retorika vitorlájából, egyes területein civileket képeznek ki, az orosz hírszerzés szerint pedig az ukrán katonaság felvonult a szakadár kelet-ukrajnai régiók határán.

 

Az orosz hírszerzés igazgatója, Szergej Nariskin csütörtökön arról beszélt, hogy Ukrajna háborúra készül, és „minden harcképes katonai egységét” a donbaszi régió határára vont össze. A Moszkovszkij komsomolec nevű lapnak nyilatkozva kijelentette, hogy „jelenleg is több tonna katonai technika és muníció masszív áttelepítése zajlik Kanadából, Nagy-Britanniából és az európai amerikai támaszpontokról”.

 

Nariskin a többi orosz vezető tisztviselőhöz hasonlóan tagadta, hogy Oroszország agresszióra készülne Ukrajnával szemben, és „semmilyen invázióról nincs szó”.

 

 hirdetes_810x300  

Ennek ellenére az orosz csapatok elég jól felfejlődtek az ukrán határ mentén. Olyannyira, hogy már most is képesek lennének veszélyeztetni stratégiai fontosságú ukrán városokat.

 

Belgorod régióban a twitteren megjelent videók tanúsága szerint 2Sz7 Pion illetve 2Sz4 Tyulpan önjáró tarackok jelentek meg. A 203 milliméteres lövegek lőtávolsága nagyjából 40-55 kilométer. A videó készítésekor mindössze 35 kilométerre voltak az ukrán határtól, és 65 kilométerre a legközelebbi stratégiai fontosságú ukrán várostól, Harkovtól.

 

 

Oroszország nyugati határainál „békeidőben” normál körülmények között mndössze 35 ezer katona állomásozik. Jelenleg számuk 130 ezerre tehető, ebből harmincezer Fehéroroszországban gyakorlatozik. Vannak egységek, akik a távol-keleti laktanyákból érkeztek, és 6,5 ezer kilométert tettek meg az állítólag „szokványos hadgyakorlat” kedvéért.

 

Ezt a katonai erőt további 15 ezer „oroszbarát szeparatista” erősíti Ukrajna Donyecki és Luhanszki régiójában. Egy decemberi elemzés szerint már akkor 175 ezerre lehetett volna növelni napok alatt az ott tartózkodó katonák számát.

 

A Reuters közlése szerint az orosz taktikai zászlóalj egységek száma az elmúlt két hétben 60-ról 83-ra emelkedett. Ezek olyan alakulatok, amelyek harci feladatait légvédelmi és logisztikai feladatokkal kombinálnak. Egy egység nagyjából 750 fős.

 

Haditechnika terén sincs hiány Ukrajna körül. Kurszknál 2Sz19-es Mszta önjáró lövegek sorakoztak fel, ezel a 152 milliméteres lövegek nagyjából 25-30 kilométeres hatótávval rendelkeznek. A térségben az orosz-ukrán határtól 30 kilométerre helyezkedik el Szumi település (több mint 264 ezer lakossal).

 

 

Az orosz Karacsev városánál filmeztek le Iszkander ballisztikus rakétarendszereket, ezek lőtávja 400-500 kilométer. Iszkander rakétákat láttak egyébként a fehérorosz-ukrán határtól 72 kilométerre is, Jelszk mellett.

 

 

A Reuters információi szerint két zászlóaljnyi Sz-400-as légvédelmi rendszert is telepítettek az oroszok Fehéroroszországba.

 

 

Ezen kívül rengeteg páncélos szárzföldi jármű mozgolódik főleg a belorusz határnál Ukrajnától északra. Vannak köztük T-72B3-as tankok, Grad rakéta-sorozatvetők, BMP és BPR gyalogsági harcijárművek, amelyek harcoló katonai egységek célbajuttatására szolgálnak, természetesen fel vannak szerelve gépágyúval.

 

Mindeközben orosz hadihajókat csoportosítottak át a Földközi-tengerről a Fekete-tengerre. Ráadásul elemzések szerint partraszállás támogatására alkalmas hadihajókról van szó. A tenger felől indított esetleges támadás fő célpontja minden bizonnyal Mariupol lenne, Ukrajna legfontosabb kikötővárosa, de támadni lehet innen Odesszát is, amely az ukrán hadiflotta állomáshelyéül szolgál.

 

 

Hogy valóban szándékában áll-e az oroszoknak Ukrajna elfoglalása, azt lehetetlen ennyiből megállapítani. A fenti csapatmozgások arra is kiválóan alkalmasak, hogy a tárgyalóasztalnál juttassák helyzeti előnyhöz Oroszországot. Annyi biztos, hogy Oroszország nem viccel, és számára pozitív eredményeket akar elérni.

 

Körkép.sk, bbc.com, reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!