Nyitókép: aktuality.sk

 

Szlovákia 1,7 millió euró értékben ad egészségügyi felszerelést és aknamentesítő rendszereket Ukrajnának humanitárius segítségként. A szlovák kormány ezzel reagált az ukránok segítségre való felszólítására. A hírről Eduard Heger kormányfő, Jaroslav Naď védelmi miniszter és Ivan Korčok külügyminiszter számoltak be a kormány szerdai ülése közben.

 

A kormányfő kiemelte, hogy Szlovákia mindent megtesz annak érdekében, hogy az orosz-ukrán konfliktust békés mederbe tereljék, miután bármilyen konfliktus a két ország között katasztrofális lenne minden fél számára.

 

Jaroslav Naď védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy Szlovákia az elkövetkező időkben mindent megtesz annak érdekében, hogy segíteni tudjon Ukrajnának és az ukrán embereknek aknamentesíteni a „hatalmas mezőket Ukrajna területén”. Mint mondta, „több millió aknáról beszélnek”.

 

 hirdetes_810x300  

„Ez az, amire Ukrajnának szüksége van és amivel segíteni tudtunk”

 

utalt Naď a két Božena 5-ös aknamentesítő rendszerre, melyet az ukránok rendelkezésére bocsájtanak.

 

A védelmi miniszter kiemelte, hogy ezen felül különféle egészségügyi segédeszközöket, például defibrilátorokat küldenek Ukrajnába. Hangsúlyozta, hogy a szlovák kormány ezzel megmutatta, hogy Szlovákia a NATO és az EU felelősségteljes szövetségese, és őszinte és jó kapcsolatokra törekszik Ukrajnával.

 

Korčok miniszter üdvözölte a kormány döntését a segítségnyújtásról. Elmondta, hogy a segítségnyújtás konkrét formájáról már múlt heti ukrajnai látogatása során tárgyaltak.

 

„A segítség védelmi berendezés formájában érkezik. Azt akarjuk, hogy civilek ne veszítsék el életüket a térség aláaknázott részei miatt. Ebben segítenünk kell ukrán partnereinknek”

 

vélekedett Korčok.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.