Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

 

Csütörtök hajnalban Oroszország általános támadást indított Ukrajna ellen. A lehető legrosszabb forgatókönyv szerint minden irányból (kelet felől, a Krím felől és Belarusz felől) orosz megszálló csapatok nyomultak Ukrajna területére. Az ukrán hadsereg kezdetben is csak viszonylagos sikereket tudott elérni, ám a nap végére az elérhető információk alapján minden érdemi légvédelmük megsemmisült. Az oroszok egyelőre katonai célpontokat támadnak (ez nem zárja ki a civil áldozatokat). Mutatjuk a főbb infókat az orosz-ukrán háború aktuális állásáról.

 

Előző cikkünk a háború első, csütörtöki napjáról ITT olvasható.

 

Közeleg az ukrán főváros ostroma, robbanások rázták meg a várost (percről percre)

 

 hirdetes_810x300  

Az ukrán légvédelem megsemmisülésével az oroszok ellenőrzik a teljes ukrán légteret.

 

Az Ukrajna keleti felében található Harkov városa viszonylag sokáig ellenállt az orosz csapatok támadásainak, ám a csütörtök délután kezdődő bombázások végül megtörték az ukránok vonalait, a várost gyakorlatilag körbe vették.

 

A Belarusz felől benyomuló orosz csapatok tegnap délután bevették Csernobilt, és elérték Kijev külvárosait is. Kijev mindössze 100 kilométerre van a belarusz határtól. A külvárosban kemény légicsata dúlt a Hosztomel Nemzetközi Reptér feletti uralomért, a legutolsó hírek szerint még nem dőlt el a csata.

 

A harcok viszont már elérték Kijevet, és pénteken kora reggel több robbanást is lehetett hallani az ukrán fővárosban, cirkáló és ballisztikus rakéták csapódtak be. Az orosz szárazföldi egységek tankjai alig 30 kilométerre vannak a várostól, amely már az ostromra készül és fegyverosztásba kezdett. Híradások szerint 10 ezer fegyvert osztottak szét a területvédelmi egységek önkéntesei között.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntekre virradóra adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy a NATO-tagállamok félnek, Ukrajna magára maradt a harcban.

 

Egyedül maradtunk országunk védelmében. Ki hajlandó harcolni a mi oldalunkon? Nem látok ilyeneket. Ki hajlandó Ukrajna NATO-felvételét szavatolni? Mindannyian félnek”.

 

Zelenszkij csütörtökön általános mozgósítást rendelt el, ami azt jelenti, hogy a 18 és 65 év közötti férfiak nem hagyhatják el az ország területét, a külföldön tartózkodók is behívót kapnak.

 

Betesz a cseh cégeknek a háború, az ukrán vendégmunkások behívót kapnak vagy eleve nem is jutnak el Csehországba

 

Az Ukrinform közlése szerint a kora reggeli órákban az ukránok felrobbantottak egy Kijev felé vezető hidat, amivel sikerült egy időre feltartóztatniuk az orosz tankokat. A kijevi agglomeráció nyugati felében, a hosztomeli reptértől délnyugatra viszont megjelentek az orosz egységek.

 

Háború Európában: Szárazföldi erőkkel nyomulnak előre az oroszok, durva légicsata zajlik Kijevnél (percről percre)

 

Körkép.sk, ukrinform, reuters

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.