Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Vadim Zamirovsky

 

  • Oroszország csütörtök hajnalban általános támadást indított Ukrajna ellen. A nap végére körbezárták a kelet-ukrajnai Harkovot, Belorusz felől benyomuló egységeik pedig elfoglalták a kijev régió nagy részét.
  • Küszöbön áll Kijev ostroma, a tankok már kezdik körbezárni a várost, ahol fegyverosztásba kezdtek a védelmi erők. A várost több rakétatalálat érte.
  • Az USA és az EU szankciókat fogad el Oroszország ellen. Kérdés, hogy ezek mennyire lesznek hatékonyak és mennyire rettentik el az oroszokat a háború folytatásától.
  • Egyelőre nem tudni, hogy a támadásnak – amit az oroszok békefenntartó és demilitarizációs akcióként értelmeznek – mi a valódi célja. A lehetőségek között szerepel egy bábkormány felállítása, de akár Ukrajna egész Dnyeperen túli felénk teljes elfoglalása is, beleértve a déli, Fekete-tengeri partvidéket.
  • Eddig legalább 137-en vesztek oda a harcokban hivatalosan, több száz a sérültek száma.

 

21.33 – Az Európa Tanács felfüggesztette Oroszország képviseleti jogát a Tanács intézményeiben

 

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága a Tanács alapokmányával összhangban úgy határozott, hogy az Ukrajna elleni hadművelete miatt azonnali hatállyal felfüggeszti Oroszország képviseleti jogát a Miniszteri Bizottságban és a Tanács Parlamenti Közgyűlésében – közölte a strasbourgi székhelyű Európa Tanács pénteken. A 47 tagot számláló szervezet közleménye kiemelte: a felfüggesztés nem végleges, hanem ideiglenes intézkedés, nyitva hagyva a kommunikációs csatornákat.

 

19.50 – Moszkva részlegesen korlátozza a Facebookhoz való hozzáférést

 hirdetes_810x300  

 

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) pénteken bejelentette, hogy részlegesen korlátozza a Meta amerikai nagyvállalat által működtetett Facebook közösségi portált, azzal vádolva a Metát, hogy cenzúrázza az orosz híreket és megsérti az orosz állampolgárok emberi jogait.

 

19.20 – Klicsko szerint súlyos a helyzet Kijevben

 

Kijev már a „védelem szakaszába lépett”, lövések, robbanások hallatszanak egyes kerületekben, a helyzet súlyos, az ellenség meg akarja semmisíteni a fővárost – jelentette ki Vitalij Klicsko kijevi polgármester pénteki sajtótájékoztatóján.

 

Az ellenség térdre akarja kényszeríteni a fővárost, el akar minket pusztítani” – emelte ki a polgármester.

 

18:46 – A  Sky News amerikai tisztviselőkre hivatkozva azt írja, hogy az oroszok több ezer katonája szállt partra péntek délután Mariupolnál.

 

A Donbasz közelében lévő város 2014–15-ben egyszer már kis híján orosz kézre került. Az amerikaiak most arra számítanak, hogy az oroszok komoly ellenállásba fognak ütközni a térségben. (Mandiner)

 

18:44 – Oroszország az ukrán határon felhalmozott teljes haderejének durván egyharmadát vetette be eddig Ukrajnában – írja egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselőre hivatkozva a CNN.(Portfólió)

 

18:32 – Az EU tagállamai újabb szankciókról döntöttek, zárolják Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vagyonát. (CTK)

 

18:23 – Kemény csaták zajlottak a déli fronton, Krímtől nagyjából 100 kilométerre, Herszonnál. Az orosz és ukrán csapatok mintha a lakott területeken kívül akarnák elintézni a dolgot, az út mentén kilőtt katonai konvojok sorakoznak.

 

Az alábbi videó a leírás szerint Herszontól 15 kilométerre készült, és az ukrán utánpótlás maradványai láthatók. Vélhetően légitámadás érte őket.

 

 

18:04 – Több mint 50 ezer ukrán állampolgár hagyta el hazáját az elmúlt 48 órában, többségében Lengyelország és Moldávia irányába – közölte az ENSZ menekültügyi főbiztosa pénteken. 

 

16:58 – Csehország szombatra virradóra Lengyelországhoz hasonlóan szintén lezárja légterét az orosz légitársaságok előtt. 

 

16:33 – Törökország jelezte, hogy nem teljesítheti Ukrajna azon kérését, hogy lezárja az orosz hajók elől a Boszporusz és a Dardanellák szorosokat. Mevlüt Cavusoglu a vonatkozó Montreaux-i Konvencióra hivatkozik. 

 

Máshogy megközelítve, Nógrádi György biztonságpolitikai elemző az M1-nek nyilatkozva elmondta, hogy Törökország NATO-tag, ha konfliktusba keveredik Oroszországgal, az világháborút jelent.

 

16:32 – Felsőnémetinél búcsúznak a férfiak a családjaiktól. Bevonulnak. 

 

 

16:06 – Az ukrán haderő hivatalos közlése szerint 1000 orosz katona esett el az Ukrajna elleni invázió második napján – a második nap délutánjáig. 

 

16:05 – Oroszország kész Minszkbe delegációt küldeni, hogy Ukrajnával tárgyaljon – közölte Dmitrij Peszkov az orosz elnök szóvivője. 

 

Zelenszkij ukrán elnök korábban jelezte az oroszoknak, hogy hajlandó tárgyalni Ukrajna semlegességéről.

 

16:04 – Lengyelország lezárja légterét az orosz légitársaságok előtt – jelentette Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. 

 

14:33 – Zuzana Čaputová államfő szerint új biztonsági helyzettel állunk szemben mind Európában, mind a világban, amelyre egyértelmű választ kell adni, hogy megvédjük az állampolgárokat és a szuverén országokat az esetleges agresszióval szemben. 

 

Zuzana Čaputová: új biztonsági helyzettel állunk szemben

 

14:02 – A Formula–1 szervezői folyamatosan figyelemmel kísérik az ukrajnai eseményeket, ám azt egyelőre nem szeretnék kommentálni, azok milyen hatással vannak a szeptember 25-én, Szocsiban esedékes Orosz Nagydíjra.

 

Forma-1: Kérdéses, lesz-e idén Orosz Nagydíj

 

13:29 – Az orosz támadás második napján főleg nők és gyermekek kelnek át a szlovák-ukrán határon. Az ugari (Ubľa) határátkelőhelyen az ügyintézés kisebb várakozási idővel, de folyamatosan és gördülékenyen zajlik. Az ukrán oldalon ellenben a vámellenőrzés miatt lassul a határátkelés, négy-hatórás várakozási időről számolnak be az utasok.

 

Főleg nők és gyerekek kelnek át a szlovák-ukrán határon

 

13:01 – Meg kell állítani Oroszország és elnöke, Vlagyimir Putyin Ukrajna elleni háborúját, amely semmivel sem igazolható és éles választóvonal Európa történelmében – közölte Angela Merkel volt német kancellár pénteken.

 

Merkel is megszólalt: Meg kell állítani Putyint

 

12:29 – A segodnya.ua híre szerint az orosz harcoszlopok lerohanták és elfoglalták az ország északkeleti részén elterülő Konotop települést. Fegyverropogás halatszik a kijevi kormányzati negyedben is.

 

Az oroszok bevették az Ukrajna északkeleti részén fekvő Konotop városát

 

11:52 – Teljes kapacitással működnek az ukrán-magyar határátkelők és a magyar képviseletek – közölte az Információs Hivatalból bejelentkezve a külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Facebook-oldalán.

Szijjártó: teljes kapacitással működnek az ukrán-magyar határátkelők és a magyar képviseletek

 

11:33 – Az ukrán-lengyel határon csütörtökön 29 ezer ember kelt át – közölte a lengyel határőrség Twitter közösségi honlapján. A péntek reggel tett bejegyzés szerint előző nap az Ukrajnával közös határszakaszon összesen 38 200 utas kelt át az ellenőrzőpontokon, ebből 9200-an Ukrajna, 29 ezren pedig Lengyelország irányában.

 

11:07 – Megemelkedett gammasugárzást észleltek Csernobil környékén. A csütörtökön ott zajló orosz megszállók és ukrán hadsereg között zajló tűzpárbaj miatt jelenleg sokakat aggaszt a friss mérések eredménye. Az oroszok csütörtök estére bevették Csernobilt.

Megemelkedett a gammasugárzás a csernobili zónában

 

10:44 

 

Ukrán védelmi erők vezetése még a kiskorúakat is harcba hívja

 

10:34 – Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint nem kizárt, hogy Oroszország túlmenne Ukrajna határain nyugat felé.

 

Ám ekkeor az USA közbe fog lépni. Az amerikai külügyminiszter erről az ABC Newsnak nyilatkozott. A műsorvezető kérdésére többször is kiemelte, hogy az USA nem küld katonákat Ukrajnába.

 

10:28 

 

A kelet-szlovákiai kórházak már a sebesültek esetleges befogadására készülnek

Jelenleg mintegy 500 katona tartózkodik a szlovák-ukrán határon

 

10:22 – A Politico az ukrán Unianra hivatkozva azt írja, hogy Ukrajna hajlandó tárgyalni Oroszországgal a semleges állam státusáról, de biztonsági garanciákat követel. A hír azután jelent meg, hogy orosz páncélosok jelentek meg Kijev lakónegyedeinél. 

 

Szintén az Unian közölte, hogy az oroszok meg akarják ölni Zelenszkij elnököt. Erre reagálva Franciarország és Nagy-Britannia is segítséget ajánlott az ukrán államfőnek.

 

9:56 – Michajlo Podoliak, az ukrán elnöki palota tanácsadója az Ukrinformnak azt nyilatkozta, hogy Kijevben nincs elérhető üzemanyag, fogyóban van az élelmiszer. A gyógyszertárak működnek ugyan, de a gyógyszerellátási hálózat nem, így itt is készlethiány várható. 

 

9:51 – A közösségi hálón több olyan felvétel is megjelent, amelyen Kijev városrészein átmasírozó tankokat és páncélosokat látni. 

 

 

 

9:50 – A Telekom szolgáltató az ukrán helyzetre való tekintettel ingyenessé teszi az Ukrajnába menő és Ukrajnából érkező hívásokat és SMS-eket, hogy megkönnyítse az érintett hozzátartozók vagy ismerősök kapcsolatfelvételét. 

 

 

9:49 

 

Ukrajna védelmi segítséget kért Magyarországtól és Szlovákiától (is)

 

9:29 – Az ukrán védelmi minisztérium közlése szerint a háború első napján 800 orosz katona esett el. Ezek a számok becslések, nem az igazolt haláleseteket mutatják. 

 

9:27 – A BBC szerint Kijev városrészeiben fegyverropogást hallani. 

 

9:25 – Andrzej Duda lengyel államfő „terrorcselekménynek” nevezte a Kijev elleni orosz bombázást. 

 

Szerinte az oroszok célja, hogy megtörje az ukrán lakosság ellenállását.

 

9:23 – Zelenszkij péntek reggel megerősítette a Kijev elleni rakétatámadásokat.

 

Arról beszélt, hogy az ukrán főváros az 1941-es, náci ostromhoz hasonló helyzetet él át. Az Ukrinform közlése az orosz tüzérségi csapások 33 civilt öltek meg, köztük két gyermeket.

 

08:25 – Az egyesült Államok azt tervezi, hogy az kőolaj világpiaci árának megugrása miatt felszabadítja stratégiai olajtartalékait, ezzel mérsékelve a drágulást. 

 

Oroszország a világ harmadik legnagyobb olajexportőre, a kirobbant háború és főleg a szankciók miatt kőolaj csütörtök délutánra 105 dolláros magasságba emelkedett hordónként.

 

08:19 – Zelenszkij ukrán elnöke szerint az nyugati világ által elfogadott oroszellenes szankciók „nem elégségesek”, amit a harcok folytatódása is bizonyít. 

 

A péntek hajnalba nyúló uniós csúcstalálkozón az EU-tagállamok vezetői elfogadták a második szankciós csomagot, amely Oroszország pénzügyi szektorát, energia- és közlekedési ágazatát sújtja leginkább, negatív hatással lesz az exportfinanszírozására, a vízumpolitikájára, és további személyeket vesznek fel a szankciós listára.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.