Nyitókép: SITA/AP

 

Ötödik napja tart az Oroszország által kirobbantott, Ukrajna elleni háború.

 

Mi történt eddig a mai napon és mi várható?

 

  • Wagner Group – 400 fős bérgyilkos magánhadsereg, halálosztag vadászik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre Kijevben (The Times).
  • 5 kilométeres orosz konvoj tart az ukrán főváros felé.
  • Hétfő reggel béketárgyalások kezdődnek az orosz és az ukrán fél között.
  • Zuhant a rubel, gondban a Sberbank. Az oroszok komolyan megérzik az egyre súlyosabb gazdasági szankciókat.
  • Reggeli hírösszefoglalónk ITT olvasható.

Demkó Attila biztonságpolitikai szakértővel készült videós podcastunk az orosz-ukrán háborúról alább megtekinthető.

 hirdetes_810x300  

 

 

A háború eddig napjairól szóló összefoglalóink itt olvashatók:

 

4. nap

3. nap

2. nap

1. nap

 

16:40 

 

Brüsszel nagykaliberű fegyvereket és páncéltörőket adna Ukrajnának

 

16:07 

 

Az oroszok készültségbe helyezték az orosz atomfegyvereket

 

15:55 – Az eddig semleges álláspontot képviselő Svájc csatlakozik az oroszellenes szankciókhoz. (reuters) 

 

15:53 – A Profesia.sk munkatársa, Martin Menšík szerint a szlovák munkapiac 100 ezer munkavállaló ukrán menekültet lenne képes felszívni.

 

15:48 – Szlovákia az EU külső határának védelmére segítséget kért a FRONTEX európai határvédelmi ügynökségtől. A szlovák kormány a múlt héten 1500 katonát vezényelt a határhoz, hogy segítsék a rendőrség munkáját. Az orosz invázió kirobbanása óta 37 ezer menekült érkezett Szlovákiába )a belügy legfrissebb adatai szerint). Összesen, 40 ezer férőhelyet tud biztosítani a menekülteknek a belügyminisztérium. További férőhelyeket vállalkozók, egyházak, magánszemélyek és civil szervezetek biztosítanak. 

 

14:38 

 

Sok halálos áldozata van a Harkovot ért orosz bombázásnak (videó)

 

13:36 – „Oroszország Ukrajna elleni háborúja” több mint hétmillió embert kényszeríthet menekülésre Ukrajnában – jelentette ki az EU válságkezelési főbiztosa, Janez Lenarcic. Korábban ezt a számot 5 millióra becsülték. (AFP)

 

13:28 – A legtöbben Lengyelországba menekültek, a második leggyakoribb célország Magyarország

 

Már több mint félmillióan hagyták el Ukrajnát

 

13:14 – Oroszország komoly pénzügyi válság felé tart. A szankciók miatt lejtmenetbe került a rubel, az infláció miatt az orosz központi bank úgy döntött, hogy az eddigi 9,5 százalékos irányadó kamatlábat 20 százalékra emeli. Ezen kívül 733 milliárd rubel (6,4 milliárd euró) keretet szabadít fel a kereskedelemi bankok feltőkésítésére. A rubel péntek óta közel harmadával gyengült a dollárhoz képest. 

 

12:33 – Elkezdődtek a tárgyalások Ukrajna és Oroszország között Fehéroroszország hátárán, a Pripjaty folyó mellett. Ukrán részről David Arahamija, a Nép Szolgája kormánypárt frakcióvezetője, Olekszj Reznyikov, ukrán védelmi miniszter, Mihajlo Podoliak, az elnöki iroda főtanácsadója is részt vesz a találkozón. 

 

Áttörés nem várható a mai tárgyalástól, a legtöbb elemző arra számít, hogy a főbb elvárásokat és törésvonalakat vázolják majd fel egymásnak a felek.

 

10.53 – Zelenszkij bejelentette, hogy bár nem volt könnyű döntés, de szükséges, mégpedig, hogy Ukrajna szabadon engedi a harcedzett elítélteket, akik hajlandóak a haza védelmében fegyvert fogni Oroszország ellen.

 

Zelenszkij: Ukrajna szabadon engedi a harcedzett elítélteket, akik hajlandóak a haza védelmében fegyvert fogni Oroszország ellen

 

10.25 – Orosz-ukrán béketárgyalások: Az ukránok megérkeztek a helyszínre

Íme, fő követelésük:

 

Orosz-ukrán béketárgyalások: Az ukránok megérkeztek a helyszínre

 

10.05 – Kína nem ért egyet az újabbb orosz szankciókkal

 

A kínai diplomácia bejelentette, hogy ellenzi az illegális és egyoldalú szankciókat, amelyeket a nemzetközi közösség Oroszországgal szemben bevezetett.

 

09.46 – A csecsenek is beálltak az ukránok mögé

 

Achmed Zakajev, a külföldi számüzetésben élő, a nemzetközi közösség által el nem ismert Csecsenföld politikai vezetője kijelentette, hogy az Európában élő csecsenek készek az ukránok ás Kijev védelmében részt venni az orosz erőkkel szemben.

 

Zakajev erről a Szabad Európa rádiónak nyilatkozott azzal, hogy még mielőtt harci szerepet vállalnak a csecsenek az ukránok oldalán, egyezséget kell kötniük, hogy rájuk is vonatkozzon. a Genfi Egyezmény.

 

Sajtóhírek szerint időközben az is kiderült, hogy a csecsenek már most is az ukránok oldalán harcolnak. Erről Csecsenföld jelenlegi vezetője, Ramzan Kadirov számolt be. Mint elmondta, a speciális harcászati bevetésen mintegy 12 ezer harcedzett csecsen harcos vehet részt, és Kadirov szerint nincs egyetlen karcolásuk sem.

 

A csecsen harcosok is beálltak az ukránok mögé

 

09.14 – Az oroszok bejelentették hogy teljesen ellenőrzésük alá vonták az ukrán légteret

 

Az orosz hadsereg elmondása szerint 1114 objektumot semmisítettek meg, kiiktattak 314 tankot, 57 rakétavetőt és 121 ágyút.

 

Közben a  nyugati országok sorra zárják le légtereiket az orosz gépek előtt, így az Aeroflot, vagy az oligarchák magángépei sem tudnak felszállni.

 

09.07 – Veszteségek mindkét oldalon

 

Kijev szerint Oroszország eddig 5300 katonát, 191 tankot, 29 harci repülőgépet és 29 helikoptert vesztett a harcokban. Moszkva saját veszteségeiről nem ad ki semmilyen tájékoztatást.

 

09.05 – Az orosz jegybank próbálja megállítani a rubel zuhanását

 

A nyugati gazdasági szankciók hatására az orosz fizetőeszköz hétfő reggelre a dollárhoz képest 30 százalékot vesztett értékéből. A jegybank az eddigi 9,5 százalékról 20 százalékra emelte az alapkamatot, hogy megállítsa a zuhanást. A moszkvai értéktőzsde közben hétfőn ki sem nyitott.

 

08.51 – Az oroszok elfoglalták Berďanskot

 

Az ukrán hadserek szerint a helyiek elutasították az együttműködést az oroszokkal. Hírügynökségi jelentések szerint egy civil áldozata is van a harcoknak.

 

08.46 – Brit védelmi miniszter: Putyin az atombombákkal való fenyegetéssel elterelné a figyelmet 

 

Wallace brit védelmi miniszter szerint az atomháborúval való fenyegetéssel Putyin orosz elnök szeretné elterelni a figyelmet arról, hogy az ukrajnai háború nem úgy alakul az oroszoknak, ahogy azt szerették volna.

 

08.33 – Az ukránok már úton vannak a béketárgyalások helyszínére

 

08.21 – Két bankszünnap a magyar Sberbanknál, az MNB áttekinti a hitelintézet helyzetét

 

Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőtől két bankszünnapot rendelt el a hitelintézet kérésére a magyar Sberbanknál. Ezen időszakban az ügyfelek bankkártyás tranzakciókat igen, ám számlaműveleteket nem tudnak indítani, számlájukra azonban érkezhet pénz.

 

A Sberbank bankciókjai Csehországban is zárva maradtak.

 

08.08 – Zelenszkij Johnsonnak: a következő 24 óra kritikus lesz

 

A következő 24 óra döntő jelentőségű lesz Ukrajna számára – mondta hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnöknek Volodimir Zelenszkij ukrán államfő.

 

A Downing Street tájékoztatása szerint Johnson és Zelenszkij hajnalban újabb telefonbeszélgetést tartott, és a brit kormányfő elismerően szólt az ukrán nép által az orosz invázió óta tanúsított bátorságról és hősies ellenállásról.

 

SITA/MTI/ČT24/AP/

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.