Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Pavel Dorogoy
Ez az orosz-ukrán háború hatodik napja. Az ukrán ellenállás sikere és a nyugatról érkező ellátmány miatt elmaradtak a gyors orosz sikerek, az orosz hadsereg lelassult és nem vált be a villámháborús terv. Ez azt is jelenti, hogy a keddtől  intenzívebb sebességre kapcsol a háború.

 

Az oroszok eddig nem támadták mindenhol az érzékeny infrastruktúrát, ha voltak is ellátási problémák Kijevben, megmaradt például az energiaellátás, ami nem épp egy ostrom szokványos jellemzője.

 

Mivel az oroszok versenyt futnak az idővel, várható, hogy ezek a szokatlan „engedmények” megszűnnek, és sokkal keményebben csapnak le. Erre utal az orosz védelmi minisztérium felhívása, amely figyelmeztette az ukrán lakosságot a harcok intenzívebbé válására és arra, hogy a kommunikációs központoknál lakók hagyják el otthonaikat. De nem csak Kijevben zajlik a küzdelem:

 

  • Orosz egységeknek sikerült behatolniuk a dél-ukrajnai Herszon városába, itt véres utcai harcok zajlanak. A BBC szerint a város északi peremén bombázás nyomai láthatók.
  • Keleten Ukrajna második legnagyobb városágban, a másfél milliós Harkovban legalább 10 ember életét vesztette lakónegyedek bombázása során.
  • Mariupolban is kegyetlen harcok dúlnak. Az áramszolgáltatás már megszűnt. Az Azovi-tenger partvidékét Mariupolon kívül már teljesen az oroszok ellenőrzik. Itt a szakértők szerint „második világháborút idéző”, brutális városi harcok fognak kialakulni, mivel mára körbezárták Mariupolt. A várost egyébként a híres-hírhedt „Azov zászlóalj” védi, amely az ukrán nemzeti gárda elitjének számít, és amely jórészt nacionalista-szélsőjobboldali ukrán harcosokból áll, sokan közülük nyíltan nemzetiszocialisták. Az eredetileg fociultrák által alapított milícia szélsőjobboldali aktivitásuk miatt egyszer majdnem felkerült Washington szankciólistájára is – végül erre nem került sor. Mariupol elestével Moszkva a Krím-félszigetet a szakadár oroszbarát területekkel összekötő területet fog ellenőrizni, jelentős stratégiai előnyre szert téve.
  • Az északkeleti Okhtirka városában állítólag 70 ukrán katona veszett oda egy orosz tüzérségi csapásban.

 

 hirdetes_810x300  

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.