Nyitókép: Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden arra figyelmeztette a nyugati vezetőket, hogy a Putyin-féle Oroszország „háborús gépezete“ további országokra is veszélyt jelenthet. Zelenszkij szerint az orosz agressziót csak a közös fellépés állíthatja meg.

 

Zelenszkij szavai abban a videóüzenetben hangzottak el, amelyet a keddi londoni csúcson találkozó északi, nyugat-európai és balti államok tíz vezetőjéhez intézett. A csúcsot Boris Johnson brit kormányfő szervezte.

 

 hirdetes_810x300  

Az ukrán államfő köszönetet mondott azoknak az országoknak, akik erkölcsi hozzáállást mutattak az orosz katonai agresszióval szemben. Külön köszönetnyilvánítást intézett Boris Johnsonhoz, aki Zelenszkij szerint vezető szerepet játszik ebben az irányban.

 

Az ukrán elnök ugyanakkor arra is figyelmeztette a nyugati kollégáit, hogy az orosz háborús gépezetet közösen kell megállítaniuk, máskülönben ellenük fordulhat.

 

„Megállíthatjuk Oroszországot. Megállíthatjuk az emberek legyilkolását. A demokrácia lerombolásának megállítását könnyebb lesz megtenni közösen, a mi országunk területén. Máskülönben az oroszok hozzátok is eljutnak“

 

– jelentette ki az ukrán elnök, aki figyelmeztetését elsősorban a balti államok vezetőihez intézte, kiemelve az 1939–40-es Finnország elleni szovjet agressziót.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!