Nyitókép forrása: SITA/Martin Havran

 

Ha nincs lehetőség csökkenteni az áfát az üzemanyagok esetében, több lehetőség is van, hogy más adókat csökkentsünk – jelentette ki csütörtökön Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter. Sulík, aki a második legnagyobb frakcióval rendelkező kormánypárt, az SaS pártelnöke korábban azt a feltételt szabta, csak akkor támogatja az orosz kőolaj feldolgozására javasolt különadót (Slovnaft-adó), ha a kormány csökkenti az üzemanyagok áfáját.

 

Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter az Sas ultimátumát követően külön sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet, hogy az üzemanyagok áfájának csökkentését az EU vonatkozó irányelve nem engedi.

 

Sulík most azt mondta:

 

 hirdetes_810x300  

„Ha az áfával gond van, bár Lengyelországban csökkentették, akkor csökkenthetjük a benzin és nafta jövedéki adóját, ami garantáltan járható út. Csökkenthetjük az alapélelmiszerek áfáját is a jelenlegi 10 százalékról 5 százalékra. (…) Az a lényeg, hogy ha bevezetünk valamilyen adót, akkor annak hozadékát egy másik adó csökkentésére használjuk”

 

fogalmazott Sulík.

 

Retorikai bűvészmutatvány

 

Eredetileg a Slovnaft-adóból Matovič a gyermekek kurzuslátogatásának finanszírozására szánt állami keretet akarta fedezni. Az SaS tiltakozása után Matovič felajánlotta, hogy az orvosok és nővérek fizetésének emelésére fordítsák a befolyt összeget. Az SaS láthatóan nem vevő erre az ötletre.

 

Azt azért érdemes kiemelni, hogy Matovič adóbevezetésénél nem lehet megakadályozni, hogy azt a Slovnaft ne terhelje tovább az autósokra, úgy a jövedéki adó csökkentésénél sem lehet garantálni, hogy csökkeni fog az üzemanyagok ára (a különbözet például a Slovnaft vagy a benzinkutak árrését növelné).

 

Sulík arról is beszélt, hogy az SaS az egyetlen párt, amely az adóemelés ellen foglal állást. Ezt Sulík azért hangsúlyozza, hogy kissé elfedje azt a tényt, hogy valójában a családtámogatási csomag ellen érvel. Más szavakkal, mindegy, hogy melyik másik adó csökkenjen, csak ne kifejezetten a családosok támogatására fordítódjon a különadó összege – a liberálisok gazdaságpolitikája enyhén szólva sem családbarát.

 

A mostani sajtótájékoztatón felvetette a földgázár áfájának nullára csökkentését is. A gázár növekedése a jövő évben komoly érvágást jelent a települések és vállalkozók, jövőre pedig akár a háztartások és kisvállalkozók számára is.

 

körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!