Nyitóképp forrása: SITA/AP Photo/Leo Correa

 

A brit védelmi minisztérium hétfőn közzétett, az ukrajnai háború jelenlegi állását bemutató térképe szerint északkeleten és délkeleten az ukrán értek némi előnyt az oroszokkal szemben, a központi fronton Donbasz régióban azonban az oroszoknak áll a zászló.

 

Olekszandr Motuzjanyik, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője azt közölte, hogy az orosz erők jelentős átcsoportosításba kezdtek, hogy Szlovjanszk irányába folytassák offenzívájukat. Elmondta, hogy az ukránok némi előrehaladást értek el az északkeleti és a délkeleti, partvidéki területeken, ahol az oroszok védekezésre rendezkedtek be.

 

Közben nagyon úgy tűnik, hogy az utolsó jelentős kelet-ukrajnai és még ukrán kézen lévő város, Szeverodonyeck menthetetlen. Roman Vlaszenko, a város kerületi közigazgatásának vezetője szerint az orosz haderő két oldalról, Novoajdar és Sztarobilszk felől tört be a városba. A délután első felében mintegy 100 méteres szakaszt tudtak ellenőrzésük alá vonni, az ukrán katonák feltartóztatták őket.

 

 hirdetes_810x300  

Közben az orosz offenzíva „lándzsahegye” most Licsjanszk városánál tart, és erős tűz alatt tartják a Licsjanszk és Bahmut közötti autópályát is, ami még ukrán kézen van. Ha itt sikerül áttörniük a védvonalat, akkor Licsjanszk és Szeverodonyeck sorsa megpecsételődik.

 

Ukrán közlések szerint Szeverodonyeck városában olyan nagyok a veszteségek, hogy már majdnem feladták a számolást. Állítólag az épületek 60 százalékában helyrehozhatatlan kár keletkezett.

 

Közben északkeleten Szumi környékén nehézfegyvereket vonnak össze az oroszok. Szumi ellen egyszer már folyt támadás, de később az oroszok kivonultak. Az oroszok szerint a fegyvereket azért vezényelték ki, hogy szavatolják a határ túloldalán lévő orosz Kurszk megye lakosainak biztonságát.

 

Körkép.sk, Portfolio.hu, BBC, Reuters

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!