Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Martin Meissner

 

Az Európai Unió bürokratái előszeretettel papolnak átláthatóságról és jogállamiságról, közben ők maguk módszeresen kerülik az elszámoltathatóságot. Nemrégiben nem kisebb személyiségnek kellett magyarázkodnia, mint Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöknek, aki neves egyszerűséggel törölte mobiljáról azokat az üzeneteket, amelyek alapján megállapodott a Pfizer vakcinák megvételéről.

 

A dolog azért feltűnő, mert az EU így 1,8 milliárd vakcina megvétele mellett kötelezte el magát, ami csak a második, illetve a harmadik oltásra, de még a negyedikre is elegendő mennyiség az EU mind a 440 millió lakosának – idősnek, felnőttnek, gyereknek. Ráadásul, von der Leyen hasonlóan vitatható költekezéseket már német védelmi miniszterként is ugyanígy oldotta meg: mobilja adatainak törlésével.

 

A német védelmi miniszterből Angela Merkelhez fűződő barátsága miatt EB-elnökké előlépő von der Leyent hazájában anno azzal vádolták meg, hogy zsíros „tanácsadói megbízásokat” tárgyalt le moblján keresztül, anélkül, hogy bárki ellenőrizhette volna az üzenetek és az ügymenet tartalmát. Amikor az ügy iránt a Bundestag (a német parlament) is elkezdett érdeklődni, hirtelen a szóban forgó adatok törlődtek von der Leyen mobiljáról. A jól bevált módszert hozta magával az EB-be is.

 

Nagy biznisz, nagy rejtély

 

Tavaly áprilisban a New York Times írta meg, hogy az Európai Bizottság elnöke és a Pfizer vakcinagyártó nagyvállalat főigazgatója, Albert Bourla bő egy hónapon keresztül váltottak egymással SMS-eseket, méghozzá az EU által később megrendelt 1,8 milliárd adag Comirnaty koronavírus elleni vakcina beszerzéséről.

 

Ez arra az időszakra tehető, amikor hatalmas volt az elégedetlenség amiatt, hogy a beígért brit-svéd AstraZeneca vakcina gyártása késett, a kórházak pedig megteltek az életükért küzdő fertőzöttekkel, Európában lockdown uralkodott, és hirtelen ezer irányból zúdult kritika Brüsszelre amiatt, hogy előnytelen szerződéseket kötött.

 

Von der Leyen és Bourla rejtélyes üzenetváltásának eredményeként 1,8 milliárd adat Pfizer vakcina eladásáról született megállapodás, az eredeti ár 15,50 euró volt adagonként, később ez 19,50 euróra emelkedett. Akkor még szó sem volt harmadik oltásról, márpedig ez a mennyiség elég lenne a negyedik oltásra is – ha nem lenne felesleges, tekintve, hogy már az új mutációk miatt foganatosított adaptált vakcinákra várunk.

 

A jogállamiság élharcosai védenék a védhetetlent

 

Mivel az uniós vakcinabeszerzések körül rengeteg volt a vita, tekintettel arra, hogy a felhasznált vakcinamennyiségtől, azok hatékonyságától és adaptálhatóságától függetlenül mindet ki kellett fizetni, az Európai Parlament és a sajtó is elkezdett puhatolózni.

 

Emily O’Reilly ombudsman vizsgálódásakor végül kiderült, hogy az Európai Bizottság még csak el sem kérte a tárgyalási menetet bizonyító üzenetváltásokat von der Leyen mobiljáról. Márpedig a szabály azt mondja, hogy ha az uniós politikusok döntéseiről van szó, akkor archiválni kell őket az átláthatóság irányelve értelmében. Az Európai Bizottság viszont ellenkezik.

 

A jogállamiság élharcosa, Věra Jourová most főnökét mosdatva arról beszél, hogy

 

„mivel a szöveges üzeneteknek rövid az élettartama, általánosságban semmilyen lényegi információt nem tárolnak a Bizottság politikájára és tevékenységéről”

 

mondta, majd hozzátette, hogy a Bizottság alkalmazottainak a szöveges üzeneteket csak szokványos kommunikációra, de nem érzékeny tartalmak közlésére használják.

 

Csakhogy Jourová érvelése (ami már csak azért is sántít, mert ha nem követelik meg az átláthatóságot, nem lehet betartatni a szabályokat) nem változtat azon a tényen, hogy von der Leyen üzenetváltásai a Pfizer vezérével eltűntek a süllyesztőben, lehetetlenné téve bármilyen számonkérhetőséget.

 

Arról nem is beszélve, hogy – ahogy azt a Denník Štandard megírta – von der Leyen férje, Heiko vn der Leyen a gyógyszeriparban dolgozik és szintén kapcsolatban áll a Pfizerrel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.