Nyitókép: SITA/Sputnik/Kreml/Pool/Mihail Mecel

 

A nyugati szankciók arra kényszerítik Oroszországot és Belaruszt, hogy meggyorsítsák egyesülésüket több szektorban is, amivel minimalizálják a szankciók okozta károkat – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken.

 

Putyin az szokásos éves orosz-belarusz fórum résztvevőinek tartott videófelszólalásában elmondta, hogy a két ország továbbra is bővíti együttműködését politikai, kereskedelmi, gazdasági, kulturális és humanitárius téren.

 

„A precedens nélküli szankciós nyomás az ún. kollektív Nyugat oldaláról arra kényszerít bennünket, hogy felgyorsítsuk az egyesítési folyamatot. Közösen egyszerűbb minimalizálni az illegális szankciók okozta károkat, egyszerűbb beállítani a termékek gyártását, amelyek iránt kereslet van, új készségeket kifejleszteni és kiterjeszteni az együttműködést a barátságos országokkal”

 

mondta Putyin.

 hirdetes_810x300  

 

A két ország egyesülése régi témának számít: 1997-ben Fehéroroszország és Oroszország aláírt egy egyezményt, amely a Szovjetunió hat évvel korábbi összeomlása után megromlott kapcsolatokat kívánta helyrehozni.

 

Az Oroszország és Belarusz közötti lehetséges egyesülésről szóló tárgyalások 2020 végén kaptak új lendületet, amikor  Putyin Alekszandr Lukasenkónak anyagi és politikai támogatást nyújtott, hogy segítsen túllendülni a feltehetően elcsalt elnökválasztás utáni helyzeten, amikor tömegek tiltakoztak az országot 1994 óta vezető Lukasenka ellen.

 

teraz.sk, mandiner.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!