Nyitókép: pxhere.com

 

Új irányelvet adott ki szerdán az Európai Bizottság a orosz kalinyingrádi exklávéba tartó, áruszállításra vonatkozó szankciók kapcsán. Ebből kiderül, hogy Litvániának lehetővé kell tennie az orosz vasúti áruszállítást, miközben a szankciók a közúti szállításra érvényesek.

 

A Bizottság egyúttal jelezte, hogy a vasúti áruszállításnál is csupán az alapvető áruk küldhetők el Oroszországból, nem szolgálhatnak katonai célt.

 

Az érintett tagállamoknak viszont ellenőrizniük kell, hogy a szállított áruk mennyisége az elmúlt 3 év átlagán belül marad-e azért, hogy megbizonyosodjanak, hogy a szállítás valóban az alapvető áruk iránti tényleges keresletet tükrözi a rendeltetési helyen, illetve azért, hogy az esetlegesen szokatlan szállítások nem a szankciók kijátszásra irányulnak-e.

 

 hirdetes_810x300  

A szankcionált katonai, valamint a kettős felhasználású, azaz katonai és polgári célra is használható termékek és technológiák tranzitja minden esetben és teljes mértékben tilos, a szállítási módtól függetlenül – szögezték le.

 

Putyin és Lukasenka megbeszélték, hogyan lépjenek fel Litvánia ellen

 

Az EB azután adott ki irányelvet, hogy Oroszország jelezte, minden bizonnyal nem diplomáciai formában fog fellépni Litvánia ellen, amiért az nem engedi át a szankcionált áruka a kalinyingrádi exklávéba.

 

teraz.sk, mti

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!