Nyitókép: Euronews

Putyin továbbra is el akarja foglalni Ukrajna nagy részét, de nincs meg az ehhez szükséges katonai ereje az amerikai hírszerzés szerint.

 

Az orosz hadsereg olyan mértékű veszteségeket szenvedett el az elmúlt hónapokban, hogy valószínűleg nem tud komoly előrelépést felmutatni és évekbe telhet, mire az ország újra megnöveli katonai erejét. Az ukránok februárban visszaverték a Kijev elfoglalására tett kísérletét és arra kényszerítették Moszkvát, hogy helyezze át a fókuszt a Donbász-régió elfoglalására.

 

Avril Haines, a több hírszerzési ügynökséget, így a CIA-t is felügyelő nemzeti hírszerzési igazgató a rendelkezésére álló információk alapján úgy látja, hogy ezzel együtt sem várható a háború gyors befejezése.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a héten rendezett németországi G7 csúcs idején azt mondta Joe Biden amerikai elnöknek és a G7 többi vezetőjének, hogy szeretné, ha az év végéig véget érne a háború, a Haines által elmondottak ugyanakkor arra utalnak, hogy az Egyesült Államok hírszerzése nem számít a hadihelyzet gyors változására, az Ukrajnába érkező több milliárd dollár értékű nyugati fegyver ellenére sem.

Három lehetséges forgatókönyv

 

Haines három forgatókönyvet vázolt fel, ezek közül a legvalószínűbb, hogy az oroszok folytatják az előrenyomulást, de nem érnek el áttörést. Ennél kisebb a valószínűsége annak, az orosz erők jelentős áttörést érnek el, ahogyan annak is, hogy stabilizálódik a frontvonal, esetleg Ukrajna szerez vissza területeket az ország déli részén, elsősorban Herszon térségében.

 

„Érzékeljük, hogy Putyin rövid távú katonai céljai és az ehhez szükséges erőforrások között egyfajta eltérés látható. Nincsenek összhangban az ambíciói és a katonái által véghezvihető tettek”

Avril Haines
az Egyesült Álamok nemzeti hírszerzési igazgatója

A hírszerzési vezető ezért arra számít, hogy Oroszország a harctéri akciók helyett inkább más eszközöket használ majd érdekei érvényesítésére, olyanokat, mint a hekkertámadások, az energiaexporton keresztüli nyomásgyakorlás, vagy az atomfegyverekkel való fenyegetés fokozása.

 

Lemaradhat Oroszország a nukleáris versenyben

 

Ugyanakkor, az orosz elnök korábbi nyílt jelzései ellenére a konfliktus egyelőre jóval a nukleáris küszöb alatt marad. Elhúzódása komoly veszélyt jelent Oroszország nukleáris arzenáljára, mivel a súlyos szankciók miatt nem tudja időben befejezni modernizációs programját.

 

A moszkvai vezetés jelenleg egy évtizedes nukleáris modernizációs kampány közepénél tart, és a 2020-as évek közepéig minden szovjet kori fegyverrendszerét újra kívánja kicserélni. Ez a törekvés az orosz hadsereg és az elnök számára prioritás. Putyin 2020-as év végi beszédében hangsúlyozta is annak a fontosságát, hogy lépést tartsanak Oroszország nukleáris versenytársaival.

 

„Abszolút elfogadhatatlan tétlenül állni. Ma szokatlanul gyors a változás üteme minden, a fegyveres erő számára kritikus területen. Még csak nem is a Forma-1 gyors – szuperszonikus. Megállsz egy másodpercre, és azonnal lemaradsz.”

 

– nyomatékosította az ügy fontosságát az orosz vezető.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!