Nyitókép: MMR ČR/Twitter

 

A szegényebb régiók támogatására szánt európai alapok pénzeit a EU-tagországok az energetikai válság következményeinek felszámolására is felhasználhatják – jelentette ki Ivan Bartoš cseh kormányfőhelyettes, regionális fejlesztési miniszter az EU-tagországok kohézióért felelős minisztereinek tanácskozása után pénteken, Prágában.

 

Az Európai Unió és az uniós alapok általában hozzájárulhatnak a jelenlegi energetikai válság megoldásához. Lényegében ez már most is folyik“ – mondta Ivan Bartoš újságíróknak a sajtótájékoztatón. Konkrét példaként az építkezések szigetelésének javítását és az épületek fűtési projektjeit említette.

 

A szakminiszterek a pénteki informális találkozón elsősorban a jövővel foglalkoztak, hogy milyen irányba fejlődjön a szervezet kohéziós politikája – fejtette ki Bartoš. Az uniós pénzek felhasználásának további példájaként azoknak a projekteknek a befejezését említette, amelyek a magas infláció miatt kerültek bajba.

 hirdetes_810x300  

 

Kiemelt figyelmet szenteltek a miniszterek a váratlan és előreláthatatlan események, például a természeti katasztrófák, járványok vagy háborúk következményeinek felszámolásakor szükséges együttműködésnek. Ezzel összefüggésben került szóba az ukrajnai háború következményeinek felszámolása is.

 

A kohéziós alapok pénzeinek elosztásakor nagyobb rugalmasságra és gyorsabb ügyintézésre van szükség. Ebben egyetértés volt“ – szögezte le a cseh politikus.

 

A tárgyalásokon részt vett Elisa Ferreira, az Európai Bizottság kohézióért és reformokért felelős főbiztosa, az Európai Parlament és néhány más uniós intézmény képviselői is.

 

Az EU-tagországok kohézióért felelős minisztereinek tanácskozását azért tartották Prágában, mert ebben a fél évben Csehország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét. A hét első felében a cseh fővárosban tárgyaltak az uniós tagországok védelmi és külügyminiszterei is.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!