Nyitókép: AP Photo/Andrew Kravchenko

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt üzente az európaiaknak, hogy kemény télre számítsanak az országát érintő orosz invázió miatt, ami az oroszországi olaj- és gázexport korlátozásához vezetett – számolt be a Reuters Zelenszkij szokásos videóüzenetére hivatkozva, amely szerint Moszkva az európaiak normális életét akarja tönkretenni.

 

Döntő energetikai csapás

 

„Oroszország döntő energetikai csapást készít elő minden európaira az idei téli időszakra“

 

– jelentette ki Zelenszkij.

 hirdetes_810x300  

 

„Oroszország szegénységgel és politikai káosszal próbál támadni ott, ahol még nem tud rakétákkal támadni“

 

– tette hozzá.

 

Zelenszkij ezt azután mondta, hogy a Gazprom orosz óriáscég bejelentette, hogy még nem indítja újra a gázszállítást az Európa számára döntő jelentőségű Északi Áramlat 1 vezetéken keresztül.

 

Moszkva az ukrajnai invázió miatt bevezetett nyugati szankciókra és az energiaellátásban fennakadásokat okozó műszaki problémákra hivatkozott. A Kijevet diplomáciai és katonai támogatást nyújtó európai országok azzal vádolták Oroszországot, hogy fegyverként használja az energiaellátást.

 

Meggyengülhet Kijev nyugati támogatása

 

Egyes elemzők szerint a hiány és a megélhetési költségek emelkedése a tél közeledtével azzal fenyeget, hogy meggyengül Kijev nyugati támogatása, amely próbál megbirkózni az elégedetlen lakossággal.

 

A G7-es fejlett országok csoportja pénteken bejelentette, hogy árplafont vezet be mind az orosz olajra, mind az olajtermékekre. A Kreml pedig közölte, hogy leállítja az olajértékesítést minden olyan országban, amelyik bevezeti ezt a korlátozást.

 

Olaf Scholz német kancellár ma kijelentette, hogy kormánya a gázellátás teljes leállására számított decemberben, de megígérte, hogy országa átvészeli a telet. „Oroszország már nem megbízható energiapartner“ – mondta Scholz egy berlini sajtótájékoztatón.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.