Nyitókép: AP Photo/Alessandra Tarantino

 

Ferenc pápa vasárnap felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy vessen véget az „erőszak és a halál spiráljának“ Ukrajnában – írja a TASR az AP ügynökség jelentése alapján.

 

Ez a katolikus egyházfő eddigi legerősebb felhívása az elmúlt hét hónapban az orosz katonai offenzíva megkezdése óta. A pápa egyben elítélte az atomháború „abszurd” fenyegetését.

 

Ferenc pápa egyúttal Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is arra intette hogy legyen „nyitott” egy komoly békejavaslatra, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy „használjon fel minden diplomáciai eszközt”, hogy véget vessen ennek a „hatalmas tragédiának” és a háború borzalmának.

 hirdetes_810x300  

 

 „Mélyen elszomorít az elmúlt hónapokban kiontott vér- és könnyáradat. Áldozatok ezreit sajnálom, különösen a gyerekeket, valamint a kiterjedt pusztítást, amely sok embert és családot hagyott otthon nélkül, és nagy területeket fenyeget a téllel és az éhséggel. Az ilyen tettet soha nem lehet megbocsátani, soha! Sajnálatos, hogy a világ olyan neveken keresztül ismeri meg Ukrajna földrajzát, mint Bucsa, Irpin, Mariupol, Izjum, Zaporizzsja, amelyek a leírhatatlan szenvedés és félelem helyeivé váltak“

 

– mondta a pápa az Úrangyala imádság közben.

 

„És azt a tény, hogy az emberiség ismét a nukleáris fenyegetéssel szembesül? Abszurd“

 

– idézte a pápát a Vatican News portál.

 

A Szentatya a négy ukrán régió orosz annektálását is elítélte. „Mélyen sajnálom azt a súlyos helyzetet, amely az elmúlt napokban a nemzetközi jog alapelveivel ellentétben alakult ki. Növeli a nukleáris eszkaláció veszélyét, ami félelmet vált ki az ellenőrizhetetlen és katasztrofális következményektől az egész világban“ – folytatta.

 

Az AFP ügynökség felhívta a figyelmet arra, hogy ez volt az első eset az ukrajnai orosz invázió kezdete óta, amikor a pápa közvetlenül Putyinhoz fordult. Ferenc pápa február óta próbálja megnyitni az utat a párbeszéd előtt Moszkvával, és elítéli a „kegyetlen és értelmetlen háborút“.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.