Nyitókép forrása: SITA/Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP

 

A Der Speigel német baloldali lap szerint az Európai Parlament liberális képviselői attól tartanak, hogy Ursula von der Leyen bizottsági elnök kiegyezik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel az Európai Bizottság által visszatartott uniós források kérdésében.

 

„Az Európai Bizottság a támogatások visszatartásával fenyegette Magyarországot a jogállamisággal kapcsolatos aggályok miatt. Azonban most Ursula von der Leyen hirtelen lágyabb húrokat penget. Az EP-képviselők baljós paktumtól tartanak”

 

idézi a lapot a Mandiner.hu. A német sajtó arra alapozza a feltételezéseit, hogy von der Leyen finomított a magyar kormánnyal szembeni retorikáján, és „konstruktív párbeszédet” emleget. Természetesen ki mást kérnének fel a helyzet értékelésre, mint egy zöld (balliberális) EP-képviselőt, ezúttal Daniel Freundot, aki szerint Magyarország semmilyen érdemi lépést nem tett a „rendszerszintű korrupció” visszaszorítására.

 

A Spiegel azt a következtetést vonta le, hogy az EU nem feltétlenül viszig végig a Magyarország elleni jogállamisági eljárást.

 hirdetes_810x300  

 

Érdemes azonban körültekintően értékelni a balosok aggodalmait. Egyrészt a Spiegel cikke után a Politico brüsszeli hírportál szinte jelzésértékkel ismét előhúzott egy jelentést még július 20-ról, amelyben Johannes Hahn költségvetési biztos arról értekezett, hogy „a magyar hatóságok képtelenek vagy nem hajlandók megakadályozni az jogszabályokat sértő döntéseket a közbeszerzési összeférhetetlenségek esetében”.

 

A jelentés egyébként azt is tartalmazza, hogy az Európai Bizottság azt tervezi, hogy három Magyarország számára fontos kohéziós program keretét 70 százalékkal csökkentenék. A Politico megint csak Daniel Freundot idézve azt írja, hogy ez az összes Magyarországnak járó forrás 20 százalékos visszavágását jelentené, ami jó kezdet, de nem elegendő…

 

Ha tényleg reális lenne egy ilyen egyezség, egy Brüsszellel kötött megállapodást akkor sem lehetne készpénznek venni, és ezt a lengyelek példája mutatta meg igazán. Varsó eleget téve a Bizottság követelésének módosította az igazságügyi törvényét, mire Brüsszel kijelentette – felrúgva a korábbi alkut -, hogy ez nem elég, ezért továbbra sem oldják fel a Lengyelországnak járó szűk 40 milliárd eurós keret bokkolását.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.