Nyitókép: AP Photo/Susan Walsh

 

Joe Biden amerikai elnök úgy véli, hogy orosz kollégája, Vlagyimir Putyin racionális cselekvő, aki nagyon elszámolta magát, amikor megtámadta Ukrajnát.

 

„Szerintem ő egy racionális cselekvő, aki azonban jelentősen elszámolta magát“ – mondta a Fehér Ház vezetője a CNN szerda esti interjújában.

 

Biden a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy a világ jelenleg az 1962-es kubai rakétaválság óta a legnagyobb „Armageddon” fenyegetéssel néz szembe. Azt mondta, Putyin „nem viccel, amikor taktikai nukleáris, biológiai vagy vegyi fegyverek használatáról beszél“.

 hirdetes_810x300  

 

A CNN-nek adott interjújában Biden azt is elmondta, hogy bár úgy véli, Putyin racionális, de alábecsülte az ukrán ellenállást az invázióval szemben.

 

„Azt hiszem…, hogy ő (Putyin) azt hitte, tárt karokkal fogadják…, de szerintem teljesen elszámolta magát“ – tette hozzá.

 

Arra a kérdésre, hogy találkozik-e a Kreml vezetőjével a novemberi G20-csúcson az indonéziai Bali szigetén, Biden azt válaszolta, hogy nem lát okot erre. „Kifejezetten attól függ, hogy miről akar beszélni“ – mondta, hozzátéve, hogy ha Putyin a bebörtönzött amerikai kosárlabdázóról, Brittney Grinerről szeretne beszélni, nyitott lenne a találkozóra.

 

„Nézze, (Putyin) brutálisan viselkedett“ – jelentette ki Biden. „Úgy gondolom, hogy háborús bűnöket követett el. Szóval nem, nem látom okát, hogy most találkozzam vele“ – tette hozzá.

 

Biden egyúttal úgy véli, hogy a 2024-es amerikai elnökválasztáson ismét legyőzheti elődjét a Fehér Házban. „Hiszem, hogy újra le tudom győzni Donald Trumpot“ – mondta a CNN kérdésére, hogy indulna-e a második ciklusért, és hogyan látja esélyeit egy esetleges visszavágóra a republikánus vezetővel.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!