Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Jason DeCrow

 

Moszkva a jövőben csökkenthetné diplomatái számát a nyugati országokban – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Ezt az Európával és az Egyesült Államokkal szembeni jelenlegi viszony mellett az is indokolja, hogy Oroszország több erőt fordíthatna a világ más részeire.

 

„Természetesen nem látjuk értelmét és nincs is különösebb hajlandóságunk a mostanival megegyező diplomáciai jelenlét fenntartására a nyugati országokban. (…) A harmadik világ országai, Ázsia és Afrika ellenben sokkal több figyelmet érdemelnek”

 

fogalmazott az orosz külügyér.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy ha Oroszország csökkenti nyugati diplomatái számát, akkor valószínűleg ugyanezt várja el a nyugati országoktól is visszafelé. Mivel a „diplomaták” egy része törvényszerűen hírszerző, ez azt jelenti, hogy a nyugatiak hírszerzési jelenléte csökkenni fog Oroszországban. A orosz-ukrán háború kirobbanásának első heteiben komoly kiutasítási hullám söpört végig a nyugati világon, beleérte Szlovákiát is. Mikor a kölcsönös kiutasítások már a külképviseletek hivatalos és nem hivatalos működését is veszélyeztetni kezdték, a dolog abbamaradt. Mindenesetre, Lavrov kijelentése jelzés Európának, hogy nincs alkupozícióban, Oroszország nem ragaszkodik a kapcsolatok későbbi helyreállításához a háború esetleges lezárását követően.

 

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!