Nyitókép: SITA/Úrad vlády SR/Ľuboš Bilačič

 

Eduard Heger (OĽANO) szlovák miniszterelnök a szövetséges hadseregek közötti együttműködés fontosságát hangsúlyozta, amelyet a nemzetközi hadgyakorlatok is elmélyítenek. Szerdán Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel együtt részt vett a V4-es országok, Nagy-Britannia és az USA fegyveres erőinek nemzetközi gyakorlatán a lengyel Nowa Dęba falu közelében található gyakorlóterületen.

 

„A mai nap egyértelműen azt mutatja, hogy a gazdasági szövetségek, a gazdasági partnerségek és a gazdasági együttműködés nem elég. Tovább kell mennünk“

 

– jelentette ki a szlovák kormányfő. Kiemelte, hogy a szlovák kormány intenzíven fektet be a szlovák fegyveres erők modernizálásába.

 

„A modernizálás és az új technológia beszerzése csak egy része. Ahhoz, hogy erős, elrettentő hadsereg legyünk az is kell, hogy kiképzett hadsereg legyünk“

 

 hirdetes_810x300  

– mondta. Szerinte a kiképzett hadseregek azok, amelyek megfélemlíthetik az ellenséget és biztosíthatják a lakosság biztonságát.

 

Heger egyúttal megköszönte Lengyelországnak és Csehországnak azt a szövetségi aktust, amelyet a légtér védelmével demonstráltak Szlovákiának.

 

„Ez egyben annak a demonstrációja is, hogy jó kapcsolataink vannak, nemcsak gazdasági, hanem biztonsági szempontból is”

 

– tette hozzá.

 

Morawiecki lengyel miniszterelnök szükségesnek tartja olyan erős hadseregek felépítését, amelyek erejükkel elriasztják az ellenséget. Hangsúlyozta, hogy az Észak-atlanti Szövetség (NATO) valódi hatalmat képvisel.

 

A Puma 22 a V4-es országok fegyveres erőinek legnagyobb közös hadgyakorlata 2022-ben. Szlovákiából mintegy 150 nyitrai és nagytapolcsányi hivatásos katona vesz részt a gyakorlaton, összesen pedig 1700 katona gyakorlatozott 300 katonai felszereléssel. A gyakorlat célja többek között az eljárások összehangolása, illetve a taktikai műveletek végrehajtásának képessége a szövetséges egységekkel együttműködve.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!