Nyitókép forrása: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton elutasította „a rövid távú békét” Oroszországgal. Szerinte Oroszország most csak „rövid fegyverszünetet” akar, hogy összeszedje magát és újra támadjon, „és ezt egyesek ma a háború lezárásaként emlegetik, de egy ilyen fegyverszünet csak rontaná a helyzetet”.

 

Az ukrán elnök szerint minden olyan békeajánlatot, amely az ukrán földről vagy szuverenitásról való lemondásról szól, nem lehet békének nevezni.

 

„Az erkölcstelen kompromisszumok csak újabb véráldozatokhoz vezetnek. A valódi, hosszú és tisztességes béke csak az orosz agresszió minden elemének lebontásával érhető el”

 

fogalmazott Zelenszkij az Ukrajinszka Pravda közlése szerint.

 hirdetes_810x300  

 

Zelenszkij ismét az általa korábban – oroszok által egyébként elutasított – bemutatott tízpontos béketervet szorgalmazta.

 

„Ezek azok a feladatok, amelyeket el kell érni Ukrajna, Európa és a világ biztonsága érdekében. Ez egy világbéketerv. Csak így lehet valódi békét elérni”

 

mondta.

 

Zelenszkij minderről a Halifaxi Biztonságpolitikai Fórumon, videós bejelentkezés keretében beszélt.

 

Az ukrán bejelentésére egy nappal azután került sor, hogy a Fehér Ház kijelentette, csak Zelenszkij döntheti el, mikor hajlandó leülni tárgyalni Oroszországgal. A teljes képhez hozzátartozik, hogy az USA ugyan igyekszik elkerülni azt a látszatot, hogy nyomást gyakorol Kijevre, valójában azonban sejthető a háttérben nyomás az USA részéről a kiegyezés felé. Ukrajna teljesen ki van szolgáltatva a nyugati támogatásoknak, az elmúlt napokban pedig sok szövetségesét elbizonytalanította azzal az arrogáns viselkedéssel, amit a lengyel rakétaincidens kapcsán gyakorolt. Főleg, hogy Zelenszkij végig olyan kijelentéseket tett, amivel nyíltan be akarta vonni a NATO-t a háborúba.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.