Nyitókép forrása: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Az orosz-ukrán háború elmúlt tíz hónapjában nem tapasztalt intenzitású diplomáciai tárgyalásokra került sor vasárnap. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Joe Biden amerikai, Emmanuel Macron francia és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel is egyeztetett. Biden és Zelenszkij tárgyalása után érkezett a hír, hogy Olaf Scholz virtuális találkozót szervez hétfőre a G7-es országcsoportnak. Közben Vlagyimir Putyin orosz elnök is kemény nyilatkozatot tartott, amelynek egyik mondata felkeltette a nyugati sajtó érdeklődését. Ez a háború 291. napja.

 

A Reuters beszámolója arra hívta fel a figyelmet, hogy ennyi hivatalos diplomáciai egyeztetés a legfelsőbb szinteken egyetlen napon Ukrajna kapcsán példátlan és rendkívül feltűnő.

 

A hivatalos közlése szerint az USA és Ukrajna elnökei Ukrajna légvédelmének megerősítéséről tárgyaltak. Részletek nem derültek ki. Zelenszkij köszönetet mondott Joe Biden amerikai elnöknek az USA „példátlan történelmi támogatásáért”.

 

 hirdetes_810x300  

A Fehér Ház közleménye arról szólt, hogy Biden „megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét Ukrajna védelmi, gazdasági és humanitárius támogatása mellett”, illetve „Oroszország felelősségre vonása” is szóba került annak „háborús bűneiért és az atrocitásokért”.

 

Rögtön ezután Janet Yellen, az USA pénzügyminiszter a CBS televízióban arról beszélt, hogy Washington több mint 50 milliárd dollárral támogatja Ukrajnát, és ezt a támogatást addig tartja fenn, ameddig csak kell, mert „ez a legtöbb, amit tehet a globális gazdaság érdekében”.

 

Zelenszkij saját bevallása szerint „nagyon tartalmas megbeszélést folytatott Emmanuel Macron francia államfővel „védelemről, energiapolitikáról, valamint gazdasági és diplomáciai kérdésekben”.

 

Zelenszkij tárgyalt Erdogan török elnökkel is. Törökország a legvalószínűbb esetleges közvetítő Ukrajna és Oroszország között. A nyugati sajtó szerint Erdogan a fekete-tengeri gabonafolyosó kiszélesítéséről egyeztetett Ukrajnával, nyilván a valóságban ettől sokkal többről esett szó.

 

Főleg, hogy a három nyugati megbeszélést követően Erdogan felhívtan telefonon Putyint, és a konfliktus gyors befejezését sürgette.

 

Ami az orosz elnököt illeti, a múlt héten arról számolt be, hogy Oroszországnak szinte tejes a bizalomvesztése a Nyugattal szemben, ami megnehezíti az ukrajnai helyzet rendezését, és elhúzódó háborúra figyelmeztetett (ezért hangoztatta az USA válaszként, hogy bármeddig fenntartja az Ukrajnának szánt támogatást). Ugyanakkor a múlt pénteken először beszélt egy Ukrajnával kötendő esetleges megállapodás lehetőségéről.

 

A diplomáciai egyeztetések közben azonban továbbra is véres harcok folynak az ukrajnai frontokon, az időjárás most már állandó fagyot hoz, miközben az orosz bombázások emberek millióitól vágja el ez áramot, a hőt és a vizet.

 

A fenti történéseket egyelőre korai lenne túlbecsülni. A háború zajlik, sokaknak üzleti, másoknak politikai érdeke fűződik hozzá. Ukrajnában is vannak olyanok, akik a támogatások minél további fenntartásában érdekeltek, amely háború nélkül nem valósulhat meg. A diplomáciai puhatolózás még nem jelent automatikusan elmozdulást, de még mindig több, mint amit eddig láttunk.

 

Mindehhez hozzátesszük, hogy a sajtó retorikája is lassan változik. A Reuters és más nyugati hírügynökségek is egyre többször írják le, hogy „nincs béke” a tíz hónapja tartó háborúban. Ez nem volt jellemző korábban. Ez azért lényeges, mert egy hiányt fogalmaznak meg, ami nem az ukrán győzelemre, vagy az orosz bukásra irányul, hanem kivételesen a békére…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.