Nyitókép forrása: Illusztráció /Volodimir Zelenszkij hivatalos Twitter oldala

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán Washingtonba látogat, hogy Joe Biden amerikai elnökkel tárgyaljon és felszólaljon a Kongresszus előtt – közölte a Reuters. Egy névtelenséget kérő amerikai tisztviselőre hivatkozva a hírügynökség azt írta, hogy Biden közel 2 milliárd dolláros új fegyvercsomagot készül bejelenteni Ukrajna számára, amely egy Patriot légvédelmi rakétarendszert is tartalmaz.

 

Zelenszkij amerikai útját titokban szervezték. A sajtónak kiszivárogtatott információk szerint az ukrán elnök Joe Biden amerikai elnökkel folytat majd megbeszéléseket, majd a Capitol Hillbe megy, ahol beszédet tart a Szenátus és a Képviselőhez közös ülése előtt.

 

A Fehér Ház közlése szerint Biden amerikai elnök azért hívta Zelenszkijt, hogy „hangsúlyozza az Egyesült Államok tartós elkötelezettségét Ukrajna iránt”. Azt is kiemelte ugyanakkor, hogy Biden nem fogja arra használni a megbeszéléseket, hogy Zelenszkijt tárgyalásokra kényszerítse az oroszokkal.

 

 hirdetes_810x300  

Az amerikai Politico ugyanakkor a látogatás kapcsán megjegyzi, hogy azt épp azután kezdték el szervezni (hetekkel ezelőtt), hogy Kijev és Washington véleménye a háború folytatásával kapcsolatban egyre távolabb került egymástól. Az ukránok olyan fegyverrendszereket kérnek Zelenszkijtől, amellyel megfordítható a háború menete. Washington vonakodása állítólag „frusztrálja” a kijevi vezetést, amely előre akar törni a déli és keleti fronton is.

 

Fegyvereken kívül Ukrajnának sok-sok pénzre is szüksége van. Ennek egy részét az EU-tól, másik részét az IMF-től kapja majd. A harmadik, legnagyobb összeget pedig az USA-tól kapja. Így Zelenszkij látogatása e tekintetben is időszerű, a katonai és pénzügyi támogatásról a Kongresszus épp ezen a héten dönt majd.

 

Nagyon valószínű, hogy az ukrán delegáció nagy hatótávolságú ATACMS rakétákért, valamint Gray Eagle és Reaper drónokért fog lobbizni. Ezeket egyelőre az amerikai fél határozottan elutasította – Washington ugyanis nem akar közvetlen háborúba keveredni Oroszországgal, az oroszok számára az ilyen fegyverek átadását ugyanakkor casus bellinek tekinthetik.

 

Az ukránok szerint ugyanakkor nem tudják folytatni az ellentámadást, ha nem kapják meg a kért fegyvereket az amerikaiaktól. Azt állítják, hogy az eddig nekik adott technikával a fronton ennyit lehetett elérni, nagyobb áttöréshez és az ellentámadás folytatásához nagyobb hatótávolságú fegyverekre van szükség.

 

A régóta követelt Patriot rendszerből most egy darabot kaphatnak az ukránok – ez a sajtóban jól mutat, az ukrán fronton és a rakétacsapásokkal sújtott hátországban sokat nem nyom a latban.

 

A Politico szerint ugyanakkor Washington a találkozóval azt is szeretné elérni, hogy az energiaválság és megélhetési válság miatt kifáradó Európa kitartson az ukrán háború támogatása mellett. A Fehér Ház szerint Zelenszkij amerikai látogatása „erőteljes üzenet lenne a többi szövetséges felé”.

 

Persze, a valódi okok mögött szerepelhet az is, hogy a pénzügyi támogatások jóváhagyásához kell a Képviselőház jóváhagyása is, ahol viszont a félidős választások eredményeképpen republikánus többség van. Márpedig több republikánus képviselő is jelezte, hogy nem fog támogatni több „biankó csekket” Ukrajna számára, és szigorúbban akarják ellenőrizni a támogatások felhasználását. Zelenszkij szereplése elvileg elég nagy politikai nyomást fog jelenteni a kritikus hangok háttérbe szorításához.

 

Az, hogy Bidenék Zelenszkijt vetik be a republikánusok ellenkezésének letörésére, azt jelzi, hogy az amerikai támogatások biztosítása sem olyan gördülékeny, mint korábban volt, és nem feltétlenül tartható fenn bármeddig. Főleg, hogy a téli hónapokban növelni kellene az ukránoknak szánt támogatások mértékét.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.